Koning ontvangt vertaalde correspondentie Erasmus

1 minuut leestijd
Tekening van Eramsus' handen door Hans Holbein, met enkele delen uit de reeks 'Correspondentie van Desiderius Erasmus'
Tekening van Eramsus' handen door Hans Holbein, met enkele delen uit de reeks 'Correspondentie van Desiderius Erasmus'

Op Paleis Noordeinde heeft koning Willem-Alexander maandag de volledig in het Nederlands vertaalde correspondentie van de Nederlandse humanist Desiderius Erasmus in ontvangst genomen. De koning ontving het laatste deel van de reeks uit handen van uitgever Jos Exler-Donker.

Correspondentie van Desiderius Erasmus - Laatste deel in de reeks
Correspondentie van Desiderius Erasmus – Laatste deel in de reeks
De Rotterdamse theoloog Desiderius Erasmus wordt beschouwd als een van de belangrijkste humanisten van de Renaissance. In zijn bekendste werk Lof der Zotheid (1509) stak hij de draak met de wijze waarop de mensheid eigenbelang voorop stelt. Erasmus correspondeerde tussen 1484 en 1536 (het jaar van zijn overlijden) met geleerden en mensen van invloed in heel Europa over uiteenlopende maatschappelijke en religieuze thema’s. Vijf eeuwen later is zijn volledige correspondentie voor het eerst in het Nederlands verschenen.

Het vertaalproject begon in 2001 toen vertaler Theo Steens uitgever Willem Donker benaderde met het idee om alle 3141 brieven die Erasmus schreef chronologisch vanuit het Latijn in het Nederlands te vertalen. Voor dit grote project werd een aparte stichting opgericht. Het eerste deel verscheen in 2004 en bevat de eerste 141 brieven de humanist. Hierna volgden nog negentien delen met vertaalde brieven en eind deze maand verschijnt ter afsluiting nog een register met de namen van de afzenders en de ontvangers van alle brieven uit de reeks, met verwijzingen naar de delen van de reeks en de briefnummers.

Erasmusprijs

In de vertaling zijn niet alleen de ideeën van Erasmus terug te vinden. De brieven geven ook inzicht in zijn reiservaringen, persoonlijke observaties en vriendschappen, waaronder met de Britse humanist, filosoof en staatsman Thomas More. Koning Willem-Alexander heeft de boekenreeks na de in ontvangstname geschonken aan de Stichting Praemium Erasmianum, waarvan hij regent is. Deze stichting kent jaarlijks de Erasmusprijs toe aan een persoon of instelling die “binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de kunsten”.

Boekenreeks: Correspondentie van Desiderius Erasmus
Ook interessant: Desiderius Erasmus (ca. 1466-1536) – Humanist uit Rotterdam

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×