Erasmus werd bewonderd en verguisd, maar in de laatste vijftien jaren van zijn leven ook links en rechts ingehaald door protestantse scherpslijpers als Luther en Zwingli en de katholieke orthodoxie anderzijds. De Rotterdammer zag de brandstapels opgeworpen worden, maar voelde zich niet geroepen zelf ‘martelaar’ te worden.
Op Paleis Noordeinde heeft koning Willem-Alexander maandag de volledig in het Nederlands vertaalde correspondentie van de Nederlandse humanist Desiderius Erasmus in ontvangst genomen.
De Zwitserse reformator Huldrych Zwingli (1484-1531), ook wel Ulrich Zwingli genoemd, is minder bekend dan zijn Frans-Zwitserse mede-reformator Johannes Calvijn (1509-1564). Beide vervulden echter een belangrijke rol ten tijde van de Reformatie. Zo’n vijfhonderd jaar geleden, in januari 1519, begon Zwingli met zijn gereformeerde prediking in Zürich in Zwitserland. Wat voor persoon was Zwingli en wat waren zijn opvattingen? Een
De Engelsman Thomas More (1478-1535) was een belangrijke humanistische schrijver en filosoof uit de tijd van de Renaissance. Hij is wereldberoemd geworden door zijn invloedrijke werk Utopia (1516). Hierin beschreef hij een volgens hem ideaal, maar toen nog fictief, politiek systeem op een eiland.
In 1511 publiceerde Desiderius Erasmus bij de Parijse uitgever Gilles de Gourmont zijn satirische werk Lof der zotheid (Moriae encomium, sive Stultitiae laus). In dit werk worden allerhande menselijke dwaasheden beschreven. Erasmus bekritiseerde in Lof der zotheid niet alleen kerkelijke autoriteiten, maar ook bijvoorbeeld kooplieden, vorsten en wetenschappers.
Adrianus van Utrecht, leermeester van Erasmus werd in 1522 onverwachts tot nieuwe paus gekozen. Net op het moment dat Luther in Duitsland opkwam en de Katholieke Kerk op de afgrond stond.
Geschiedenis is bij uitstek een vak waarover veel moppen de ronde doen. In een aantal artikelen komen de beste en slechtste grappen (het is maar wat uw smaak is) voorbij. Vandaag een aantal moppen over een de vroegmoderne tijd, het tijdvak van circa 1450 tot 1800.
De Erasmusstichting geeft een bijzonder portret van geleerde Desiderius Erasmus (1466-1536) in langdurig bruikleen aan museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het gaat om een portret dat Lucas Cranach de Oude – één van de grootste meesters van de Duitse Renaissance – omstreeks 1530-1536 van de geleerde maakte. Boijmans:
Home Academy brengt regelmatig historische hoorcolleges uit op cd. Recent verscheen in de categorie filosofie-religie een serie over de humanist Desiderius Erasmus. De spreker is prof.dr. Hans Trapman, emeritus bijzonder hoogleraar Cultuurgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Er zijn een paar werken waar het auteurschap van Erasmus wordt betwijfeld. Het bekendste is de dialoog Julius exclusus e coelis (Julius buiten de hemelpoort gehouden). Dit werk is onlangs verschenen in de Erasmi Opera Omnia, een ‘Amsterdam editie’ (ASD) van het werk van Erasmus, uitgegeven door Brill. Erasmus heeft altijd ontkend dat hij de auteur was van Julius exclusus
Het Vaticaan stelt de komende maanden honderd documenten uit de zogenaamde Geheime Archieven tentoon. De tentoonstelling, getiteld Lux in Arcana (Licht op Geheimen), loopt tot 9 september. Het Vaticaan toont de documenten in de Romeinse Capitolijnse Musea. De documenten dateren uit de achtste eeuw tot en met de Tweede Wereldoorlog. Aan het begin van de tentoonstelling stuit de bezoeker direct
De stad Hoorn staat de komende tijd op verschillende manieren stil bij de vijfhonderdste geboortedag van de Nederlandse humanist, filoloog en arts Hadrianus Junius (1511-1575).
Desiderius Erasmus. Bekende Nederlandse priester, augustijner kanunnik, theoloog, filosoof, schrijver en humanist. Zijn bekendste werk is 'Lof der Zotheid'.
Het Erasmushuis in Anderlecht(Brussel) is gewijd aan het leven en werk van de beroemde humanist Desiderius Erasmus (ca. 1466-1536).
De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam heeft een bijzonder boek uit 1532 verworven. Het boek wordt vandaag gepresenteerd en is vooral bijzonder omdat er de tekst van een verder onbekende brief van Erasmus in is afgedrukt. De tekst van de Erasmusbrief werd in 1990 ontdekt door de Vlaamse wetenschapper Marcus de Schepper toen die onderzoek deed naar het