Dark
Light

Koning opent grote Rembrandt-tentoonstelling Rijksmuseum

1 minuut leestijd
Koning Willem-Alexander bekijkt het schilderij 'Jacob zegent de zonen van Jozef' (Foto Erik Smits - Rijksmuseum)
Koning Willem-Alexander bekijkt het schilderij 'Jacob zegent de zonen van Jozef' (Foto Erik Smits - Rijksmuseum)

Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend de tentoonstelling Late Rembrandt in het Rijksmuseum in Amsterdam geopend.

De koning werd tijdens zijn bezoek rondgeleid door museumdirecteur Wim Pijbes en hoofd Beeldende Kunst Gregor Weber en een van de samenstellers van de tentoonstelling.

Bij een aantal hoogtepunten uit de tentoonstelling werd wat langer stil gestaan, waaronder het ‘Portret van Jan Six’ (Collectie Six, Amsterdam), het ‘Familieportret’ (Herzog Anton Ulrich-museum, Braunschweig) en het ‘Zelfportret met twee cirkels’ (Kenwood House, Londen).

Hoogtepunt

De tentoonstelling geeft met ruim honderd schilderijen, tekeningen en prenten een overzicht van het werk van Rembrandt tussen ca. 1651 en zijn dood in 1669.

De schilderijen en tekeningen komen uit vooraanstaande musea en particuliere collecties uit Europa en de VS. Het is voor het eerst dat Rembrandts late werken naast elkaar getoond worden.

Koning Willem-Alexander en museumdirecteur Wim Pijbes (Foto Erik Smits - Rijksmuseum)
Koning Willem-Alexander en museumdirecteur Wim Pijbes (Foto Erik Smits – Rijksmuseum)

Het Rijksmuseum:

“‘Late Rembrandt’ toont het indrukwekkend hoogtepunt van zijn immense talent. Rembrandt experimenteerde in de laatste jaren van zijn leven met grafiek- en schildertechnieken en wist een ongekende diepgang in zijn werk te brengen. Het leidde tot zijn meest gedurfde en intieme werk en maakte de late periode van zijn leven tot de meest onderscheidende en vernieuwende fase in zijn carrière.”

Lees ook: Grote tentoonstelling over late werk Rembrandt van Rijn

×