Week van de koloniale geschiedenis

KPN-medewerkers stuiten op ‘eeuwenoude botten’

Abcoude
Bij graafwerkzaamheden in Abcoude zijn medewerkers van KPN vorige week op menselijke resten gestuit. De gemeente De Ronde Venen heeft dat bekendgemaakt.

De vondst werd gedaan tijdens het maken van een sleuf voor de aanleg van glasvezelkabels. Er zijn volgens de gemeente “diverse botten en botfragmenten” aangetroffen. De vindplaats bevindt zich bij de Dorpskerk van Abcoude. Na de vondst zijn de graafwerkzaamheden direct stilgelegd en is de locatie afgezet.Een archeologische onderzoeksteam heeft de botten en botfragmenten verzameld en de locatie nader onderzocht. Hoe oud de botten precies zijn is nog niet bekend maar de gemeente De Ronde Venen spreekt wel van “eeuwenoude botten”. Er is geen volledig skelet gevonden en de restanten maken ook geen onderdeel uit van een intact graf. De gemeente:

- advertentie -

Dat er botten bij de kerk gevonden zijn, wordt verklaard door een gebruik uit het verleden. Tot in de vroege negentiende eeuw werden de doden in en naast de kerk begraven. De huidige Dorpskerk in Abcoude dateert uit de vijftiende eeuw. Daarvóór stond er op die locatie een nog oudere kerk, waarschijnlijk daterend uit de veertiende eeuw.

Hoe groot het eeuwenoude kerkhof precies is geweest, is niet bekend. De onderzoekers achten het waarschijnlijk dat er meerdere menselijke restanten bij de kerk liggen en mogelijk intacte graven. Er wordt een zogenaamd archeologisch programma van eisen opgesteld. Bekeken wordt hoe de werkzaamheden straks, onder archeologische begeleiding, hervat kunnen worden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: