Dark
Light

Krantenarchief KB bevat 5 miljoen pagina’s

Auteur:
1 minuut leestijd
Afb: KB
Afb: KB

Een mijlpaal voor het digitale historische krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag: de webdienst bevat sinds deze week vijf miljoen krantenpagina’s.

De gratis toegankelijke website kranten.kb.nl/ werd in het voorjaar van 2010 gelanceerd. Op dat moment waren er een miljoen oude krantenpagina’s op de site in te zien. De afgelopen tijd is het archief, met titels uit de periode 1618-1995, flink uitgebreid. Eind dit jaar moet de webdienst zo’n negen miljoen pagina’s bevatten. Met de mijlpaal van vijf miljoen pagina’s is de KB dus ruim over de helft. De bibliotheek:

“Het materiaal wordt door deze grote aantallen steeds interessanter. Politieke ontwikkelingen volgen, het eerste gebruik van bepaalde woorden naar boven halen, uitzoeken wat krantenredacties op een bepaald moment interessant vonden, vergelijkingen maken tussen taalgebruik en invalshoeken van kranten uit dezelfde tijd: het wordt de onderzoeker steeds gemakkelijker gemaakt.”

De afgelopen tijd zijn veel grote en kleine titels aangevuld met nieuwe afleveringen, waaronder een aantal belangrijke landelijke kranten.

De Opregte Haarlemsche Courant heeft zo’n tweehonderd jaar bestaanV voor de periode 1813-1869 is de krant nu opgenomen in de webdienst. De na-oorlogse kranten zijn onder meer uitgebreid met jaargangen van het communistische dagblad De Waarheid (1952-1989). Een andere bijzondere aanvulling is de Nieuw Guinea koerier (1959-1962). Die krant verscheen in de laatste jaren van de laatste Nederlandse kolonie in Zuid-Oost-Azië.

×