Krokodillen-kaak blijkt Mosasaurus-kaak

1 minuut leestijd

Carinodens belgicus, de kleinste mosasaurus uit de Krijtzee – Afb: NHMM/Wouter Verhesen
Bij het Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHMM) zijn vanaf vandaag afgietsel van ‘nieuwe’ fossielen van de mini-mosasaurus te zien.

Maastricht heeft veel met de Mosasaurus, een uitgestorven zeereptiel dat 66 miljoen jaar geleden leefde. Rond 1770 werd bij Maastricht een volledige schedel van de uitgestorven soort gevonden. Het dier werd hierdoor vernoemd naar de rivier de Maas. Mosa is de Latijnse benaming voor de rivier.

In Marokkaanse fosfaatmijnen worden regelmatig resten van mosasauriërs opgegraven. Twee Nederlandse amateur-verzamelaars, Jan en Annemarie van de Steeg, kochten enkele jaren geleden op een beurs in Enschede twee fossiele krokodillenkaakjes uit Marokko. Dat beweerde de verkoper althans. De verzamelaars vermoedden echter dat het helemaal geen krokodillen-fossiel was. Ze dachten de onderkaken van een mini-mosasaurus te herkennen.

De amateur-paleontologen namen contact op met het NHMM, en stelden de vondst voor onderzoek ter beschikking. Donderdag zijn de onderzoeksresultaten gepresenteerd. De fossielen blijken van een kleine variant van de Mosasaurus te zijn. In kalksteengroeves in Maastricht zijn eerder al resten, waaronder tandjes, van zo´n reptiel gevonden. Dankzij de vondst van het nieuwe fossiel is duidelijker geworden hoe deze soort er uit heeft gezien. De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Netherlands Journal of Geosciences.

De originele fossielen worden naar een museum in Marokko gebracht. Afgietsels zijn vanaf vandaag te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×