Laatste dodo-ei krijgt misschien DNA-test

1 minuut leestijd

Het voor zover bekend laatste dodo-ei wordt binnenkort wellicht onderworpen aan een DNA-test. Dat zegt een woordvoerder van het Zuid-Afrikaanse ‘East-London Museum’ dat het ei in bezit heeft.

Dodoskelet – Foto: Naturalis
Het bijzondere ei van de uitgestorven dodo werd in 1915 aan de curator van het museum, Marjorie Courtenay-Latimer, kado gedaan door haar tante. Die had het weer gekregen van een bevriende kapitein die werkte op Mauritius, het leefgebied van de loopvogels. Het ei trekt al vele jaren talloze bezoekers. Of het echter daadwerkelijk een dodo-ei is, is nooit officieel vastgesteld. De huidige curator van het museum, Mcebisi Magadla, wil daarom dat een stuk van het ei wordt onderworpen aan een DNA-test. Volgens hem is het museum het verplicht om met zekerheid vast te stellen dat het inderdaad een dodo-ei is. Dat zegt hij tegen de Britse krant de Telegraph.

Het idee voor een DNA-test leidde afgelopen dagen ook nog tot een rechtszaak. Mcebisi Magadla had de nabestaanden van Marjorie Courtenay-Latimer vorig jaar een brief gestuurd met de vraag om toestemming voor de DNA-test. De familie van Courtenay greep die gelegenheid aan om het ei terug te eisen. De rechter besloot dit weekend echter dat het ei eigendom is van het museum.

Binnenkort wordt onderzocht of de DNA-test niet teveel schade toebrengt aan het ei. Een stuk van ongeveer een klein muntje zal nodig zijn om de authenticiteit van het ei vast te stellen.

Dodo

De dodo werd in de 1598 ontdekt door Hollandse zeelieden op het eiland Mauritius ten oosten van Madagaskar. Binnen een eeuw was de loopvogel totaal uitgestorven door toedoen van zeelieden en apen en varkens die naar het eiland werden gebracht. Het Naturalismuseum in Leiden hield afgelopen maand een expeditie op Mauritius om te achterhalen waarom het dier zo’n 4000 jaar geleden ook al bijna uitstierf.

Boek: Het lied van de dodo
Boek: The Dodo, extincion in paradise

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×