Laatste V2-raket naar depot Soesterberg

1 minuut leestijd

Voorbereidingen bij de start van een V2-raket, op de testlanceerbasis Peenemünde, maart 1942.
Voorbereidingen bij de start van een V2-raket, op de testlanceerbasis Peenemünde, maart 1942. (CC BY-SA 3.0 de – Bundesarchiv – wiki)
De enige V2-raket die nog in Nederland te vinden is, heeft Den Haag verlaten. De raket was de afgelopen maanden te zien in het Haags Historisch Museum.

De vierduizend kilo zware raket is weer teruggebracht naar een militair depot in Soesterberg. De afgelopen maanden maakte de veertien meter lange raket deel uit van de tentoonstelling Oorlog en bevrijding in 3D in het Haags Historisch Museum.

In deze tentoonstelling stonden bijzondere oorlogsfoto’s van Wim Berssenbrugge (1918-2007) centraal. Berssenbrugge was tijdens de oorlog actief voor het verzet en maakte op verschillende plekken in de stad foto’s. Zo maakte hij in de buurt van het Vredespaleis bijvoorbeeld een spectaculaire foto van een opstijgende V2-raket. Hoewel er meer dan duizend exemplaren van deze raketten vanuit dichtbevolkt Haags gebied richting Londen werden afgevuurd, zijn er geen andere foto’s van deze lanceringen bekend. Berssenbrugge en de leden van zijn verzetsgroep speelden onder meer informatie over de lanceerplaatsen van V-2 raketten door aan de autoriteiten in Londen.

De V2-raket werd vanaf 1944 door de Duitsers tegen de geallieerden ingezet. De raketten richtten zich onder meer op Londen en het bevrijdde Antwerpen. Het grootste deel van de op Engeland afgevuurde raketten werd vanuit Den Haag gelanceerd.

De raket die de afgelopen maanden in Den Haag te zien was, krijgt een plek in een nieuw defensiemuseum dat op de voormalige vliegbasis Soesterberg wordt opgericht. Onder begeleiding van een militaire escorte is de raket woensdag over de A12 naar Soesterberg vervoerd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×