Voorafgaand aan de twee minuten stilte wordt bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam, maar ook op veel andere plekken in het land, de Taptoe gespeeld. Altijd op een trompet of een hoorn. De melodie wordt ook geregeld gespeeld bij (militaire) begrafenissen.
Soms wordt beweerd dat tijdens de Dodenherdenking The Last Post wordt gespeeld. De Taptoe lijkt inderdaad sterk op die melodie, maar wijkt er toch enigszins van af. Vermoedelijk ontstond het Signaal Taptoe in de zeventiende eeuw, in de tijd van prins Maurits. Wie de melodie precies componeerde is niet bekend. The Last Post zou later ontstaan zijn, toen Britse soldaten in de Nederlanden gelegerd waren.
Beluister het Signaal Taptoe:
Het woord ’taptoe’ is een korte versie van de oud-Nederlandse zin ‘Doe den tap toe’. Dit betekent zoveel als ‘sluit de biertap’. Deze etymologische verklaring gaat terug naar de tijd dat tamboers ’s avonds de stad in trokken om kroegeigenaren middels een trommelsignaal te laten weten dat er geen bier meer getapt mocht worden. Voor de militairen was dit tegelijk het signaal om terug te keren naar kazerne.
In algemene zin wordt het woord taptoe ook gebruikt als benaming voor militaire en muzikale shows waarin krijgsmachtonderdelen zich presenteren aan het publiek.
The Last Post
Tijdens militaire herdenkingen en begrafenissen in Groot-Brittannië wordt The Last Post gespeeld. De melodie is ook bekend van een herdenkingsceremonie in het Belgische Ieper. Iedere avond om acht uur wordt daar – sinds 1928 – onder de Menenpoort The Last Post gespeeld, als eerbetoon aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Alleen gedurende de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog werd deze traditie onderbroken.
De Waalsdorpervlakte, een bijzondere herdenkingsplaats
De Menenpoort in Ieper