Dark
Light

Leerlingen gaan op zoek naar identiteit soldaten

Lesprogramma ontwikkeld door Stichting Sovjet Ereveld
Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: Stichting Sovjet Ereveld
Foto: Stichting Sovjet Ereveld

Stichting Sovjet Ereveld heeft een lesprogramma ontwikkeld waarmee leerlingen kunnen proberen de identiteit te achterhalen van oorlogsslachtoffers die begraven liggen op een ereveld in Leusden. Aan de hand van originele bronnen ontdekken de leerlingen stap voor stap wie er begraven ligt in een bepaald graf, hoe de soldaat er is terechtgekomen en wat hij heeft meegemaakt.

Op het Sovjet Ereveld in Leusden liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie begraven. De soldaten uit onder meer Rusland, Oekraïne, Oezbekistan, Kazachstan en Georgië, die hadden gevochten tegen nazi-Duitsland, lagen er tijdens de Koude Oorlog anoniem.

In 2000 slaagde Amersfoorter Remco Reiding erin om oorlogsslachtoffers op het Ereveld te identificeren. De leerlingen treden nu als een soort detectives in zijn voetsporen. Docent geschiedenis Maaike van de Wetering:

“Dankzij dit lesprogramma wordt de geschiedenis concreet en invoelbaar voor jongeren. Het is geweldig om te zien hoe leerlingen de consequenties van oorlog beter leren begrijpen. Ook de leerlingen zelf vinden dit interessant om te doen.”

De leerlingen kunnen lopende het onderzoek ook contact leggen met familie van de soldaten. Het lesprogramma is geschikt voor middelbare scholen en MBO-opleidingen.

×