Dark
Light

Familie omgekomen Sovjet-soldaat na 75 jaar opgespoord

Auteur:
1 minuut leestijd
Ivan Fjodorovitsj Tsjelmodejev met zijn vrouw Varvara
Ivan Fjodorovitsj Tsjelmodejev met zijn vrouw Varvara - Foto Stichting Sovjet Ereveld

De familie van Sovjet-soldaat Ivan Tsjelmodejev heeft vijfenzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog te horen gekregen waar hun familielid gebleven is. Hij ligt op het Sovjet Ereveld in Leusden. Stichting Sovjet Ereveld wist de nabestaanden van de soldaat recent te traceren.

Op het Russisch Ereveld, naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof, liggen 865 Sovjetrussische oorlogsslachtoffers begraven. Na de Tweede Wereldoorlog zijn hun verwanten hierover niet geïnformeerd. De Nederlandse onderzoeker Remco Reiding probeert met zijn Stichting Russisch Ereveld deze familieleden van de oorlogsslachtoffers op te sporen.

Recent wist de stichting de nabestaanden van Sovjet-soldaat Ivan Tsjelmodejev op te sporen. De soldaat was 33 jaar toen nazi-Duitsland op 22 juni 1941 de Sovjet-Unie binnenviel. Hij werd opgeroepen voor militaire dienst, naar het front gestuurd en na hevige gevechten in de zomer van 1942 krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers. Uiteindelijk belandde Tsjelmodejev in het grote krijgsgevangenenkamp Stalag VI A in Hemer. Daar werd hij in april 1945 bevrijd door het Amerikaanse leger. Maar Ivan was ziek, hij leed aan tuberculose. Op 3 mei werd hij opgenomen in het Reserve-Lazarett Lüdenscheid-Baukloh, waar hij ruim twee weken later – op 19 mei 1945 – overleed.

Graf van Ivan Tsjelmodejev op het Sovjet Ereveld in Leusden
Graf van Ivan Tsjelmodejev op het Sovjet Ereveld in Leusden – Foto Stichting Sovjet Ereveld

De Amerikanen namen zijn stoffelijk overschot mee naar het dichtstbijzijnde Battlefield buiten Duitsland. Zo werd hij op 23 mei 1945 begraven in Margraten. Op 4 december 1947 kreeg Ivan zijn laatste rustplaats op het voor oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie aangelegde Sovjet Ereveld in Leusden.

Identiteit

Lang lag Ivan min of meer anoniem op het Sovjet Ereveld begraven. Op zijn grafsteen (nummer 561) staat weliswaar een achternaam, maar die is zo verbasterd dat zijn identiteit altijd onbekend bleef. Totdat de Amersfoortse onderzoeker Remco Reiding na twintig jaar zoeken eindelijk zijn werkelijke naam vond: niet Zelmadei maar Tsjelmodejev.

Reiding ging deze week op zoek naar de familie van Ivan en binnen een dag was een kleindochter van de soldaat gevonden. Zij vertelde dat Ivans vrouw Varvara in 1945 is overleden. Doordat Ivan niet terug kwam van het front, werden hun twee kinderen ondergebracht in een weeshuis. Het graf van Ivan Tsjelmodejev is geadopteerd. Andere soldaten zijn te adopteren via de website www.sovjet-ereveld.nl/adoptie.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×