Dark
Light

Levensgrote replica Tyrannosaurus rex op station Leiden

1 minuut leestijd

Skelet van de bekende Tyrannosaurus Rex 'Sue' - Foto: CC/Steve Richmond
Skelet van de bekende Tyrannosaurus Rex ‘Sue’ –
Foto: CC/Steve Richmond
Op het station van Leiden staat sinds woensdag een enorme replica van een Tyrannosaurus rex. Naturalis hoopt hiermee geld in te kunnen zamelen zodat het een echt skelet van de beroemde sauriër naar Nederland kan halen.

Schedel van een Tyrannosaurus rex
Schedel van een Tyrannosaurus rex


Medewerkers van onderzoeksinstituut Naturalis in Leiden vonden in september het vrijwel complete skelet van een Tyrannosaurus rex. Het instituut kreeg het recht van eerste koop en wil het skelet graag naar Nederland halen. Als dit lukt dan is het het eerste originele skelet van een T-rex dat buiten de Verenigde Staten is te zien.

Naturalis heeft momenteel alleen plantenetende dinosauriërs in de collectie. Om het complete verhaal te kunnen vertellen ontbreekt nog een vleeseter. In 2017 gaat het geheel vernieuwde museum Naturalis open. Hoogtepunt van de nieuwe presentatie is een Dinozaal waarin de diversiteit van de reptielen uitgebreid aan bod komt. Het is de bedoeling dat de T-rex daar de publiekstrekker wordt.

De replica van het wereldberoemde dier op station van Leiden is met vier meter hoog en twaalf meter lang levensgroot. Hij maakt onderdeel uit van de grote crowdfundingcampagne van Naturalis. Het instituut hoopt er één miljoen euro mee binnen te halen. In totaal is zeven miljoen euro nodig om de sauriër naar Nederland te halen. De overige miljoenen hoopt Naturalis onder meer op te halen door bijdragen van aankoopfondsen, bedrijfsleven en rijke particulieren.

×