Dark
Light

Liggen er wel Spitfires begraven in Birma?

Auteur:
2 minuten leestijd

Spitfires in actie, 1938
Een team archeologen en luchtvaartdeskundigen is in Birma al een paar weken op zoek naar enkele tientallen Spitfires die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden zijn begraven. Een aantal van deze archeologen heeft nu echter twijfels. Liggen er überhaupt wel Spitfires begraven? Tot nu toe is in ieder geval nog niets gevonden.

Dat meldt de BBC vrijdag. Het bedrijf Wargaming.net, dat de zoektocht financiert zou ook al gesteld hebben dat er geen Spitfires begraven liggen in Birma.

Projectleider David Cundall hoorde in 1996 voor het eerst over de begraven vliegtuigen. Sinds die tijd is hij er naar op zoek en onlangs meldde hij dat hij de locaties waar de Spitfires zouden zijn begraven, hoogstwaarschijnlijk had gevonden.


Het zou gaan om zo’n 124 gloednieuwe vliegtuigen die tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog door de Britten bij verschillende vliegvelden in kratten werden begraven. Dit om te voorkomen dat ze in handen zouden vallen van de Japanners.

Cundall deed zeventien jaar onderzoek en verzamelde onder meer verschillende verklaringen van ooggetuigen. Een van hen, de Britse veteraan Stanley Coomble, reisde onlangs zelfs mee naar Birma om getuige te zijn van de opgraving. Voordat dat men begon met de opgraving hadden wetenschappers geconstateerd dat er rond het vliegveld Rangoon een grote hoeveelheid metaal onder de grond zat. Dit ondersteunde de bewering van Cundall dat daar zo’n 36 vliegtuigen moesten liggen.

Opgravingen hebben tot dusver echter niets opgeleverd. Verschillende archeologen die betrokken zijn bij de opgraving denken nu dat er überhaupt geen Spitfires begraven liggen, meldt de BBC. Het metaal rond het vliegveld is volgens hen mogelijk afkomstig van een oude landingsbaan.

Voor vrijdag stond er een persconferentie gepland maar die werd, mogelijk vanwege de tegenvallende resultaten, op het laatste moment afgeblazen.

David Cundall is er nog steeds van overtuigd dat er Spitfires begraven liggen. Volgens hem hebben de archeologen op de verkeerde plek gegraven. Tegenover de BBC heeft hij wel aangegeven bereid te zijn excuses aan te bieden, mocht straks blijken dat er toch geen Spitfires liggen.

×