De tombe van Askia, Mali

1 minuut leestijd
Tombe van Askia, Mali - Foto: CC
Tombe van Askia, Mali - Foto: CC

Het Afrikaanse land Mali heeft drie werelderfgoederen. Een van die erfgoederen op de Unesco-lijst is de tombe van Askia.

Deze tombe dateert uit ongeveer 1495 en bevindt zich bij de stad Gao die aan het einde van de vijftiende eeuw de hoofdstad van het zogenaamde Songhai-rijk was. Dit islamitisch koninkrijk, dat zijn rijkdom onder meer dankte aan de handel in goud en zout, strekte zich uit van de Atlantische Oceaan tot aan de Sahara en Centraal-Afrika. Middelpunt van het rijk was de rivier de Niger. Ook Gao ligt aan die rivier.

Zicht op het complex - Foto: CC/David Sessoms
Zicht op het complex – Foto: CC/David Sessoms
Het Songhai-rijk werd in de late vijftiende eeuw en begin zestiende eeuw bestuurd door Askia Muhammad Toure (ca. 1443-1538), ook wel Askia de Grote genoemd. Hij dankte deze bijnaam onder meer aan het feit dat hij van Timboektoe een belangrijk religieus centrum maakte en het rijk vergrootte. Ook zette hij zich in voor de verbreiding van de islam.

In 1528 deed Askia de Grote afstand van de troon, ten gunste van zijn zonen. Tien jaar later overleed hij en volgens de overlevering werd hij begraven in het beroemde mausoleum in Gao.

Pre-koloniaal monument

Deze grafpiramide was rond in 1495 in opdracht van Askia de Grote de grote gebouwd. Hij is met zeventien meter het hoogste pre-koloniale architectonische monument in de regio. De grafpiramide staat tussen twee lage moskeeën op grote zuilen. In het bouwwerk is een kleine wenteltrap te vinden. Deze leidt naar een kleine doorgang waar de muezzin de gelovigen op kan roepen tot het rituele gebed.

De takken die in de piramide zijn gestoken dienen als een soort steiger. Het complex bevat naast de twee moskeeën ook nog een moskeekerkhof en een openlucht ruimte.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×