Maar liefst 139 begraafplaatsen en herdenkingssites van de Eerste Wereldoorlog hebben vanaf deze week de status van werelderfgoed. Dat heeft VN-organisatie Unesco besloten. Het gaat om locaties in Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk.
Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen proberen de locaties al meer dan vijftien jaar op de werelderfgoedlijst te krijgen. Vijf jaar geleden werd het voorstel een eerste keer bij het Werelderfgoedcomité voorgelegd. Toen achtte het comité de tijd echter nog niet rijp, maar nu is de status dus alsnog toegekend. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele uit zich zeer tevreden over dat besluit:
‘In Vlaanderen is de herdenking een levende traditie die ondertussen deel uitmaakt van onze identiteit, denk maar aan de Last Post die elke avond aan de Menenpoort in Ieper weerklinkt. Het is zo belangrijk dat we het verhaal van de Eerste Wereldoorlog blijven vertellen: een verhaal dat mensen van over de hele wereld verbindt met elkaar en met onze regio.’
Tastbaar
De minister wijst erop dat de herinnering aan de oorlog na meer dan eeuw nog altijd heel tastbaar is. Ook letterlijk. Zo worden er nog steeds lichamen van soldaten gevonden. Volgens Diependaele blijkt uit het grote aantal herdenkingstoeristen dat jaarlijks de Westhoek bezoekt, dat de erfgoedlocaties een universeel verhaal vertellen.
In totaal zijn er 139 locaties erkend als werelderfgoed, 16 in Wallonië, 27 in Vlaanderen en 96 in Frankrijk.
Vlaamse sites
Monument voor de vermisten Nieuport Memorial (Nieuwpoort), Duitse militaire begraafplaats Vladslo (Diksmuide), Crypte van de IJzertoren (Diksmuide), Belgische militaire begraafplaats Oeren (Alveringem), Belgische militaire begraafplaats Houthulst (Houthulst), Duitse militaire begraafplaats Langemark (Langemark-Poelkapelle), Canadees Monument The Brooding Soldier (Langemark-Poelkapelle), Gemenebest militaire begraafplaats Tyne Cot cemetery (Zonnebeke), Cluster van Gemenebest militaire begraafplaats Doelbos (Zonnebeke), Gemenebest militaire Essex Farm cemetery (Ieper), Cluster van Gemenebest militaire begraafplaats Pilkem (Ieper), Monument voor de vermisten Menin Gate (Ieper), Gemenebest militaire begraafplaats Bedford House cemetery (Ieper), Cluster van Gemenebest militaire begraafplaats Palingbeek (Ieper), Cluster van militaire begraafplaatsen Kemmelberg (Heuvelland), Cluster van Gemenebest militaire begraafplaats Spanbroekmolen (Heuvelland), (N-)Iers monument Island of Ireland Peace Tower (Mesen) en Gemenebest militaire begraafplaats Lijssenthoek (Poperinge).
De begraafplaatsen en herdenkingsplekken zijn onder meer geselecteerd om eer te betuigen aan alle gesneuvelden uit de oorlog, die afkomstig zijn uit in totaal 138 landen.
Dankzij de nieuwe uitbreiding telt de werelderfgoedlijst van Unesco nu zestien Belgische inschrijvingen.