Dark
Light

Loterij schenkt 62,5 miljoen aan cultureel erfgoed

Auteur:
1 minuut leestijd
Anne Frank Huis (cc - Massimo Catarinella)
Anne Frank Huis (cc - Massimo Catarinella)

De BankGiro Loterij heeft 62,5 miljoen opgebracht voor culturele instellingen als musea, monumenten, molens en kastelen. De instellingen ontvingen dinsdag de steuntoezeggingen tijdens een zogenaamd Goed Geld Gala.

Nieuw afgelopen jaar was dat culturele organisaties zelf geld op konden halen met ‘geoormerkt werven’. Hiermee spoort een museum zijn bezoekers aan om specifiek voor zijn museum met de BankGiro Loterij mee te spelen. Bij deelname gaat dan de helft van de maandelijkse lotprijs naar het betreffende museum.

Dinsdag ontvingen in totaal 66 culturele organisaties een bijdrage.

De Anne Frank Stichting krijgt 910.000 euro om de vaste tentoonstelling te vernieuwen en aantrekkelijker te maken voor jongeren. In een vernieuwde indeling komt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging, met daarbij het verhaal van de onderduikers, aan bod.

Tyrannosaurus

Tyrannosaurus rex (Naturalis)
Tyrannosaurus rex (Naturalis)
Naturalis in Leiden ontvangt een eenmalige bijdrage van 1,2 miljoen euro om de opgegraven Tyrannosaurus rex uit Amerika in Nederland tentoon te stellen. Het is voor het eerst dat een vrijwel compleet skelet van het dier in Europa is te zien. De dino krijgt een belangrijke blek in een nieuwe museum dat in 2018 de deuren opent. Dankzij de bijdrage van de BankGiro Loterij kan het topstuk al vanaf volgend jaar aan het grote publiek gepresenteerd worden in het Pesthuis, het deel van het museum dat open blijft tijdens de verbouwing.

Het Jeugdcultuurfonds is een nieuwe, vaste partner van de loterij en ontvangt een jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro. De BankGiro Loterij:

“Het Jeugdcultuurfonds geeft kinderen uit minder bedeelde gezinnen de kans om met kunst en cultuur in aanraking te komen en zich te ontwikkelen door bijvoorbeeld muziek te maken, toneel te spelen, of te schilderen.”

In Nederland spelen jaarlijks bijna 600.000 mensen mee met de BankGiro Loterij.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×