Dark
Light

Tyrannosaurus rex komt naar Nederland

1 minuut leestijd
Tyrannosaurus rex (Naturalis)
Tyrannosaurus rex (Naturalis)

Voor het eerst in de geschiedenis komt er een vrijwel compleet skelet van een Tyrannosaurus rex naar Nederland. Naturalis in Leiden is erin geslaagd vijf miljoen bij elkaar te krijgen voor de aankoop van het skelet van de legendarische dinosaurus.

Medewerkers van Naturalis ontdekten het skelet van de tyrannosaurus rex september vorig jaar in de Amerikaanse staat Montana. Het fossiel bleek één van de meest complete skeletten van T. rex ooit gevonden en bovendien in zeldzaam goede staat bewaard gebleven. Met een lengte van twaalf meter, is het ook één van de grootste ooit gevonden.

Eigendom van het skelet werd Naturalis met de vondst niet. Het fossiel werd automatisch eigendom van de landeigenaar. Naturalis kreeg door de vondst wel het recht van eerste koop. Om het bedrag voor de aankoop bij elkaar te krijgen, startte Naturalis een inzamelingsactie. De benodigde vijf miljoen euro is inmiddels binnen.

Scheenbeen van de sauriër (Naturalis)
Scheenbeen van de sauriër (Naturalis)

Volgens directeur Edwin van Huis is het ongelooflijk dat het “sterkste, meest meedogenloze roofdier dat ooit op aarde rondliep”, naar Nederland komt.

“Wij zijn de enige buiten Noord-Amerika die deze legendarische dinosaurus onderdak bieden. Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum doopte haar zelfs ‘de Nachtwacht van de Natuurhistorie’.”

De komende tijd worden de botten in het Black Hills Institute in de Verenigde Staten verder geprepareerd, verstevigd en in een metalen frame gemonteerd. Halverwege 2016 is het skelet van T. rex gereed voor tentoonstelling. Dan is zij te bewonderen in het Pesthuis, het huidige entreegebouw van Naturalis.

Vanaf 2018 krijgt ze een ereplaats in het nieuw te bouwen museum.

×