Louis de Wijze (1922-2009) – Auschwitz-overlevende

1 minuut leestijd
Het monument met de 102.000 stenen in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork (CC BY-SA 4.0 - RCE - wiki)
Het monument met de 102.000 stenen in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork (CC BY-SA 4.0 - RCE - wiki)

Auschwitz-overlevende Louis de Wijze is maandag op 87-jarige leeftijd in zijn woonplaats Berg en Dal overleden.

Ontsnapping uit de dodenmars - Kees van CadsandDe Wijze is de bedenker van het monument van de 102.000 stenen in Kamp Westerbork. Sinds 1995 liggen deze stenen op de voormalige appèl-plaats van het kamp als monument voor diegenen die vanuit Westerbork werden weggevoerd en nooit meer terugkeerden.

Louis de Wijze werd in 1922 geboren in een Joods gezin en groeide redelijk onbezorgd op. Eerst in Boxmeer, later in Nijmegen. Oktober 1942, Louis was toen twintig jaar, werd het gezin De Wijze door de Duitse bezetter getransporteerd naar doorgangskamp Westerbork. Alleen Louis’ zus Elle wist onder te duiken. Anderhalf jaar verbleef hij in Westerbork. Toen werd hij overgebracht naar Auschwitz.

De Wijze overleefde de verschrikkingen en wist te ontsnappen uit de dodenmars. Op 23 april 1945 belandde hij in bevrijd gebied. Hij overleefde de verschrikkingen van Auschwitz als enige van zijn familie. Zijn ondergedoken zus Ellie en zijn zus Kitty, die in diverse andere concentratiekampen zat, overleefden de oorlog ook.

Boek

Na de oorlog was Louis de Wijze onder meer directeur van de vleesfabriek Homburg in het Brabantse Cuijk. In 2005 woonde hij, samen met onder meer koningin Beatrix en premier Jan Peter Balkenende, de zestigste herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz bij.

Na zijn pensionering besteedde De Wijze veel tijd aan de bestrijding van discriminatie en antisemitisme. Zijn herinneringen an de concentratiekampen en transporten zijn beschreven in het boek Ontsnapping uit de dodenmars.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×