Luchtfoto’s vanuit een luchtballon

Félix Nadar, zelfportret
Félix Nadar, zelfportret
De Fransman Gaspard-Félix Tournachon werd onder meer beroemd door de foto’s die hij maakte van bekendheden als Jules Verne en Sarah Bernhardt. Hij maakte daarnaast naam door zijn experimentele luchtfoto´s.

De fotograaf – tevens schrijver, journalist en tekenaar – gebruikte in de negentiende eeuw een luchtballon om vanuit de lucht foto´s te kunnen maken. Zijn eerste luchtfoto maakte hij in 1858 en bovenstaande foto’s van Parijs maakte de Fransman, die bekend werd onder het pseudoniem Félix Nadar, in 1868. Op de foto zijn onder meer de Arc de Triomphe en de Parijse boulevards te zien.

Vier jaar eerder was Nadar onder toeziend ook van koning Leopold I vanuit de Kruidtuin in Brussel begonnen aan een luchtreis. Om de veiligheid van het toegestroomde publiek te kunnen garanderen maakte hij gebruik van dranghekken. Deze worden in België daarom nog altijd ook wel nadarafsluitingen genoemd.

Zelf was Nadar er helemaal niet blij mee dat de hekken naar hem werden vernoemd. Hij stuurde zelfs een brief aan koning Leopold om bezwaar te maken.

- advertentie -
Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: