Dark
Light

Luchtfoto’s vanuit een luchtballon

Auteur:
1 minuut leestijd
Luchtfoto van Parijs, 1868 - Félix Nadar
Luchtfoto van Parijs, 1868 - Félix Nadar

De Fransman Gaspard-Félix Tournachon werd onder meer beroemd door de foto’s die hij maakte van bekendheden als Jules Verne en Sarah Bernhardt. Hij maakte daarnaast naam door zijn experimentele luchtfoto’s.

Félix Nadar, zelfportret
Félix Nadar, zelfportret
De fotograaf – tevens schrijver, journalist en tekenaar – gebruikte in de negentiende eeuw een luchtballon om vanuit de lucht foto´s te kunnen maken. Zijn eerste luchtfoto maakte hij in 1858 en bovenstaande foto’s van Parijs maakte de Fransman, die bekend werd onder het pseudoniem Félix Nadar, in 1868. Op de foto zijn onder meer de Arc de Triomphe en de Parijse boulevards te zien.

Vier jaar eerder was Nadar onder toeziend ook van koning Leopold I vanuit de Kruidtuin in Brussel begonnen aan een luchtreis. Om de veiligheid van het toegestroomde publiek te kunnen garanderen maakte hij gebruik van dranghekken. Deze worden in België daarom nog altijd ook wel nadarafsluitingen genoemd.

Zelf was Nadar er helemaal niet blij mee dat de hekken naar hem werden vernoemd. Hij stuurde zelfs een brief aan koning Leopold om bezwaar te maken.

×