Marine ruimt gevaarlijke mijn Tweede Wereldoorlog

Foto: Defensie
Een mijnenjager van de Marine heeft vrijdagochtend in de Wielingen, de druk bevaren westelijke hoofdgeul naar de Westerschelde, een zware zeemijn tot ontploffing gebracht. Het ging om een mijn uit de Tweede Wereldoorlog die een direct gevaar vormde voor de scheepvaart.

Donderdag kwam bij de marine het bericht binnen dat een visserskotter een “mijnachtig object” had opgevist en weer overboord hadgezet. De mijnenjager Hr. Ms. Willemstad werd er daarop op uitgezonden om het object te onderzoeken. Het bleek om een van de beruchtste mijnsoorten uit de Tweede Wereldoorlog te gaan, een Duitse invloedsmijn van het type GC.

- advertentie -

Luitenant-ter-zee 1 Michel Woltman:

Deze mijn is niet alleen voorzien van een akoestische en magnetische ontsteking, maar ook van boobytraps. Dus een direct gevaar voor de scheepvaart in deze drukbevaren route.

Marineduikers plaatsten vrijdagochtend een explosieve lading op de mijn, waarna deze gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: