Marit Berends is Jong Historicus van het Jaar 2019

5 minuten leestijd
Marit Berends
Marit Berends (Eigen foto)
Marit Berends werd begin deze maand uitgeroepen tot Jong Historicus van het Jaar 2019. De 24-jarige historica versloeg in een finale in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam twee andere finalisten. Een jaar lang is Berends nu ambassadeur van de Stichting Jonge Historici en Jong KNHG. Ze wil in die periode, zowel online als offline, laten zien hoe belangrijk en veelzijdig geschiedenis is. Historiek nam contact op met de ambitieuze historica en stelde haar een paar vragen:


Gefeliciteerd met je titel! Je bent ‘Jonge Historicus van het Jaar’! Kan je kort iets vertellen over je achtergrond?

Zeker, mijn doel was zichtbaar te maken (zowel online al offline) hoe belangrijk, leuk en vooral veelzijdig geschiedenis is. En ik ben zelf een voorbeeld van hoe veelzijdig geschiedenis kan zijn. Ik verdiepte me tijdens mijn bachelor in Groningen en mijn Master Cultuurgeschiedenis in Utrecht in zoveel mogelijk perioden en onderdelen van de geschiedenis. Gaandeweg kwam ik er door stages in verschillende musea achter dat mijn droom en doel is geschiedenis interessant en relevant te maken voor een breed publiek, het liefst in de culturele sector. Maar, werd mij gezegd: daar is amper werk en je komt er heel lastig binnen.

Nu, twee jaar later, werk ik inderdaad in de culturele sector. Als ZZP’er werk ik bij de Maand van de Geschiedenis en ik doe een traineeship voor fondsenwerving, waarbij ik onder andere in het Spoorwegmuseum werk. Geslaagd, dus, als ik het zo zeg! Maar in mijn column en mijn plan, die ik beide schreef voor de titel ‘Jonge Historicus van het Jaar’, pleit ik ervoor niet alleen het succesverhaal te vertellen. Dit gebeurt namelijk veel tijdens careerevents van universiteiten en netwerkborrels en leidde bij mij tijdens mijn studie vooral tot paniek (hoe ga ik dit ooit bereiken). Dus om zelf niet in mijn succesverhaal-valkuil te stappen: om ‘aantrekkelijker’ te worden voor opdrachtgevers en werkgevers in de culturele sector heb ik twee belangrijke keuzes gemaakt.

Vertel. Welke keuzes waren dat?

Marit wint titel Jong Historicus van het Jaar (Foto: Maand van de Geschiedenis)
Marit wint titel Jong Historicus van het Jaar (Foto: Maand van de Geschiedenis)
Ik startte het traineeship fondsenwerving om extra vaardigheden te leren. Fondsenwerving heeft – anders dan ik in eerste instantie dacht – veel raakvlakken met de vaardigheden die je opdoet tijdens de studie Geschiedenis. Om particulieren, bedrijven en fondsen te kunnen werven, moet ik helder kunnen schrijven, sterk beargumenteren en denken vanuit verschillende perspectieven. Wat ik een hele grote toevoeging van fondsenwerving vind, is het leren nadenken over de zakelijke kant van projecten, iets dat bij Geschiedenis niet aan bod komt.

Ook startte ik mijn Instagramaccount ‘Cultuursnuiver’, waar ik als cultuurhistoricus laat zien hoe leuk cultuur kan zijn. Ik geef tips op alle gebieden van cultuur, onder andere musea, podcasts, geschiedenis en kunst. Het is mijn hobby, maar het is ook een manier om mezelf te profileren. Het is een online visitekaartje en een goed gespreksonderwerp tijdens (sollicitatie)gesprekken.

Tijdens de finale mocht je samen met twee finalisten jouw visie en plannen uit de doeken doen. Wat waren jouw belangrijke punten?

Mensen die geschiedenis studeren zijn breed geïnteresseerd en nieuwsgierig. Dat is fijn, maar ook lastig: mijn studievrienden en ik vonden (en vinden het nog altijd) lastig om te bepalen welke kant je met de studie op wil gaan. En als je hier vervolgens achter bent, is het vaak nog niet zo makkelijk om op die plek te komen. Ook is het zo dat vaak de wat standaard richtingen van Geschiedenis voor het voetlicht worden gebracht (“oh, wil je leraar worden”, of “je kan met geschiedenis altijd nog minister-president worden, of koning”). Deze twee onderdelen leidde tot mijn doel om met mijn plan zichtbaar te maken (zowel online al offline) hoe belangrijk, leuk en vooral veelzijdig geschiedenis is.

Hoe wil je daar de komende tijd mee aan de slag?

Mijn plan is om in samenwerking met beide stichtingen (Stichting Jonge Historici en Jong KNHG, red.) tien excursies te organiseren. Met ongeveer twintig personen bezoeken we locaties waar jonge historici werken die in verschillende werkvelden actief zijn. De historici geven ons een kijkje in hun keuken en geven ons antwoord op twee belangrijke vragen: hoe kwamen zij tot hun keuze voor dit vakgebied en hoe hebben zij dit bereikt? Dit zijn niet alleen de plekken die voor de hand liggen, maar ook werkvelden die grenzen aan dat van geschiedenis. Gezamenlijk geven de evenementen een beeld van de veelzijdigheid van geschiedenis. De excursie laat niet alleen maar het succesverhaal van de historicus zien. Het is minstens zo interessant om te horen welke weg iemand heeft afgelegd om te komen waar zij/hij nu is.

Om de verhalen daadwerkelijk te kunnen verzamelen en ook na de excursies te kunnen inzetten, maken we filmtestimonials en een podcast-aflevering van de (jonge) historicus. In de korte filmpjes en de podcasts komt de inhoud van de excursie aan bod en geven de historici praktische handvatten voor je loopbaan in deze richting.

Het primaire doel van het plan is jonge historici te helpen: ongeveer 200 mensen hebben de kans een kijkje in de keuken van hun interesse te nemen en niet aanwezigen kunnen het online terugkijken. Maar deze filmpjes en podcastafleveringen dienen naast een informatief ook een voorlichtings- en promotie doel. Ze dragen bij aan het (online) op de kaart zetten van het vakgebied en kunnen worden gebruik door decanen en studieadviseurs om te laten zien aan scholieren en studenten. Door de evenementen en testimonals online breed uit te meten, dragen we bij aan het begrip dat geschiedenis veelzijdig en belangrijk is.

Is het lastig voor jonge historici om een plek te vinden in de culturele wereld? En heb je adviezen voor net afgestudeerde historici?

cultuur_snuiver, het Instagramaccount van Marit Berends
cultuur_snuiver, het Instagramaccount van Marit Berends
Ja, er zijn relatief weinig betaalde plekken en je komt er lastig tussen. Maar dit betekent niet dat het niet kan! Wat ikzelf heb gedaan is het volgende:

  • Loop stage tijdens je studie. Hiermee kan je laten zien wat je kan, kom je erachtfer wat je leuk vindt en bouw je een netwerk op.
  • Leer iets extra’s, in mijn geval het traineeship fondsenwerving. Ik startte een traineeship fondsenwerving om naast de inhoudelijke kant, ook de zakelijke kant van projecten te leren kennen. Hier is veel vraag naar. Naast een nuttige keus, bleek het ook een hele goede: ik vind fondsenwerving een erg leuk vak. Fondsenwerving heeft veel raakvlakken met Geschiedenis. Doordat je ‘iets extra’s kan’, val je meer op op de sollicitatiebrievenstapel.
  • Laat zien wat je belangrijk vindt, in mijn geval het Instagramaccount Cultuursnuiver. Het was al mijn hobby, nu laat ik het alleen zien. Het is een goede manier om op te vallen en begrijpen hoe een medium als Instagram werkt, is alleen maar mooi meegenomen in je werk.
  • Zorg dat je ‘binnen’ bent. ook al ben je nog niet direct op je droomplek. Dus doe vrijwilligerswerk, zoek naar banen die wellicht niet helemaal voldoen aan je dromen, maar dicht bij het vuur zitten, vergroot je kans op relevante banen en plekken sterk.
  • En veel praten met vrienden, studiegenoten, collega’s, enzovoort. Probeer uit te vinden wat zij hebben gedaan om ergens te komen en waar zij (waarschijnlijk nog altijd) tegen aan lopen. Vraag naar het echte verhaal!

Instagram van Marit Berends: cultuur_snuiver

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×