Het Maritiem Museum in Rotterdam krijgt een bijzondere leerstoel maritieme geschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Momenteel is het museum op zoek naar een persoon die deze leerstoel kan gaan bekleden. De nieuwe bijzonder hoogleraar gaat ook als wetenschapsconservator in het museum aan de slag.
Het museum is blij met de nieuwe leerstoel en hoopt dat die zal zorgen voor nieuwe inzichten zodat er nieuwe verhalen over de maritieme wereld kunnen worden verteld.
De aanstelling van een bijzonder hoogleraar maritieme geschiedenis aan de Erasmus Universiteit geldt voor een periode van vier jaar. Binnen deze periode geeft de hoogleraar onderwijs aan studenten, verricht onderzoek, publiceert en coördineert het wetenschappelijk onderzoek binnen het Maritiem Museum.
Decaan van Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit Dick Douwes:
De unieke brugfunctie tussen universiteit en museum die met dit bijzonder hoogleraarschap tot stand komt, is van groot belang. Het museum krijgt academische input en de universiteit kan zijn maatschappelijke relevantie in de praktijk brengen.
De kosten voor de aanstelling van de hoogleraar maritieme geschiedenis worden betaald door verschillende fondsen en stichtingen, waaronder de Stichting Bevordering van Volkskracht, het Mondriaan Fonds, en de Vereniging Vrienden van het Maritiem Museum Rotterdam.