Middeleeuws meesterwerk behouden dankzij crowfundcampagne

1 minuut leestijd
Op de beroemdste afbeelding uit het gebedenboek staat Hertogin Maria van Gelre afgebeeld als een vrome vrouw met klasse.
Op de beroemdste afbeelding uit het gebedenboek staat Hertogin Maria van Gelre afgebeeld als een vrome vrouw met klasse. (RU)

Een maand geleden startte de crowfundcampagne om het middeleeuwse gebedenboek van hertogin Maria van Gelre te restaureren. Door 25.000 euro op te halen hoopte mediëvist Johan Oosterman van de Radboud Universiteit het unieke maar zwaar beschadigde boek weer toegankelijk te maken voor publiek. Inmiddels is het streefbedrag binnen.

De crowdfundcampagne leidde tot meer. Museum Het Valkhof in Nijmegen kondigde naar aanleiding van de actie aan binnen vijf jaar een tentoonstelling aan het boek te wijden. En de Staatsbibliotheek in Berlijn heeft zich garant gesteld voor een groot deel van de restauratie, die dankzij alle bijdragen nu spoedig van start kan gaan.

Meer dan driehonderd mensen doneerden in totaal meer dan 25.000euro. Johan Oosterman is onder de indruk van de respons:

‘Toen we eenmaal begonnen, realiseerde ik mij ineens dat we een gok hebben gewaagd. Maar meteen in de eerste dagen kwamen er zoveel hartverwarmende reacties en bijdragen binnen dat snel duidelijk was dat het goed zou komen. Het project kan nu van start: er komt een tentoonstelling en we kunnen spannend en belangrijk onderzoek doen.’

Het gebedenboek van Maria van Gelre
Het gebedenboek van Maria van Gelre

Volkstaal

Het 600 jaar oude middeleeuwse gebedenboek is gemaakt in opdracht van hertogin Maria van Gelre. Bijzonder is dat het boek is geschreven in de volkstaal. Het is ingericht naar de persoonlijke wensen van de hertogin met meer dan duizend pagina’s vol heiligen en illustraties. Het boek is zo kwetsbaar en beschadigd dat het eigenlijk niet onderzocht kan worden. Dankzij de crowfundcampagne kan dit binnenkort wel.

Video over het gebedenboek:

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×