Dark
Light

Modehuis onwerpt ‘handtas van Leonardo da Vinci’

1 minuut leestijd

Het Italiaanse modehuis Florence Gherardini heeft een tas ontworpen op basis van een eeuwenoude schets die door kunstenaar en wetenschapper Leonardo da Vinci (1452-1519) zou zijn gemaakt.

Da Vinci zou de schets van de tas in 1497 hebben gemaakt. In datzelfde jaar maakte hij ook zijn meesterwerk Het Laatste Avondmaal. De schets van de handtas werd ruim dertig jaar geleden ontdekt. Het modehuis liet ontwerpster Carla Braccialini een tas ontwerpen op basis van de tekening van de oude meester. Eerder deze maand werd de tas voor het eerst aan het publiek getoond. Het gaat om een kalfsleren tas die als titel La Pretiosa heeft gekregen.

Pretiosa is Italiaans voor ‘kostbaar’. Er zijn slechts 99 exemplaren van de tas vervaardigd. Vanaf maart zullen ze in de winkels van het Italiaanse modehuis te koop zijn.

Leonardo Da Vinci woonde lang in Rome, samen met de andere beroemde schilders als Rafaël en Michelangelo. Naast de Mona Lisa is ook hij ook bekend vanwege zijn Laatste avondmaal. Slechts zeventien van zijn schilderijen zijn bewaard gebleven. Naast schilder was Da Vinci onder meer beeldhouwer, architect, uitvinder, filosoof en scheikundige.

×