Monument voor man die Hitler probeerde te doden

1 minuut leestijd

Postzegel uit 2003 ter ere van Georg Elser
In Berlijn is een nieuw monument geplaatst voor Georg Elser, de man die op 8 november 1939 in de Bürgerbräukeller in München een aanslag wilde plegen op Hitler om een einde te maken aan diens bewind.

Het gaat om een zeventien meter hoog beeld dat een plek heeft gekregen in de Wilhelmstrasse, in het centrum van Berlijn. Enkele jaren geleden werd in Berlijn al een borstbeeld geplaatst in de buurt van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn.



Hitler spreekt in 1939 in de Bürgerbräukeller. Hij verlaat het gebouw eerder dan gepland. De door Georg Elser in het pand geplaatste bom ontploft wel, maar Hitler is dan al vertrokken.

Het nieuwe monument is al geplaatst maar wordt op 8 november pas officieel onthuld. Het is dan precies 72 jaar geleden dat Elser zijn aanslag pleegde.

De aanslag

Elser verzette zich tegen het nationaalsocialisme en probeerde Hitler in 1939 uit de weg te ruimen. Hij wist dat Hitler in november dat jaar een toespraak zou houden in de Bürgerbräukeller in München om daar de mislukte staatsgreep van 1923 te herdenken. Erlser verzamelde explosieven, wist een bom samen te stellen en verborg die met een tijdontsteker in de Bürgerbräukeller.

De aanslag mislukte door stom toeval. Hitler en zijn staf vertrokken eerder uit de Bürgerbräukeller dan verwacht, omdat er vanwege slecht weer niet per vliegtuig maar met de trein naar Berlijn teruggereisd werd. Bij de aanslag kwamen acht mensen om het leven en raakten 63 mensen gewond. Hitler was echter ongedeerd. Elser werd kort na de aanslag gearresteerd, gemarteld en naar een concentratiekamp gedeporteerd. Kort voor het eind van de Tweede Wereldoorlog, 9 april 1945, werd hij in Dachau op bevel van Hitler geëxecuteerd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×