Muntschat en gouden medaillon gevonden in Jeruzalem

Foto: Hebreeuwse Universiteit
Foto: Hebreeuwse Universiteit
Archeologen hebben in Jeruzalem zesendertig gouden en zilveren munten en een groot gouden medaillon uit de zevende eeuw gevonden.


De vondst werd gedaan aan de voet van de Tempelberg door medewerkers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Het medaillon is tien centimeter breed en heeft volgens de onderzoekers waarschijnlijk ter versiering gediend van een Thora-rol. Op de medaillon is een grote afbeelding van een menora, een zevenarmige kandelaar, te zien. Daarnaast zijn kleinere afbeeldingen van een Thora-rol en een ramshoorn op het voorwerp te vinden.

De menora, die vroeger gebruikt werd in de tempel in Jeruzalem, is het nationale symbool van Israël en staat volgens de universiteit ook symbool voor de aanwezigheid van Joden in dit gebied.

De onderzoekers vermoeden dat zowel de munten als de medaillon rond 614 na Christus werden achtergelaten. In dat jaar werd de stad door de Perzen veroverd.

- advertentie -

Video van de universiteit over de vondst:

Gerelateerde uitgaven:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: