Museum Ara Pacis bekogeld met verfbommen

1 minuut leestijd

Museum Ara Pacis bekogeld met verfbommen
Museum Ara Pacis
Het omstreden museum Ara Pacis in Rome is zondagnacht bekogeld met verfbommen. Veel inwoners van Rome zijn van mening dat het nieuwe museumgebouw niet aansluit bij de klassieke bouwkunst in de stad.

Het museum is vernoemd naar het Ara Parcis, het altaar dat in de dertiende eeuw voor Christus werd opgericht ter ere van de behouden terugkeer van Augustus uit Gallië en Spanje. In de negende eeuw voor Christus werd het altaar ingewijd. Het bevond zich aan de buitenkant van Rome op het Campus Martius (Marsveld), maar werd later vernield. Lang werd het altaar verloren gewaand totdat in de zestiende eeuw na Christus delen van het bouwwerk opgegraven werden.

Voorzijde van Ara Pacis met ingang naar altaar
Voorzijde van Ara Pacis met ingang naar altaar

In 1903 begon een systematisch onderzoek en in 1937 werd het altaar in zijn geheel weer opgebouwd. Dit ter gelegenheid van de 2000ste geboortedag van keizer Augustus. Een jaar later opende de Italiaanse dictator Benito Mussolini een museum gewijd aan het altaar. Dat museum raakte echter in verval en werd in 1998 vervangen door een modern museum ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Meier. De Amerikaan ontwierp het museum in opdracht van het toenmalige linkse bestuur van Rome. In het museum bevindt zich de offertafel.

Lang niet alle inwoners van Rome zijn echter blij met het moderne uit marmer, glas en staal opgetrokken museumgebouw. De Italiaanse staatssecretaris voor Cultureel Erfgoed, Fransesco Giro, zei vorig jaar nog dat het museum niet in zijn huidige vorm mag blijven bestaan. Hij noemde het ontwerp van Meier ‘lelijk en overdreven’ en een ’trieste erfenis van de vorige regering’.

Ook de huidige rechtse burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, is niet blij met het gebouw. Hij dreigde eerder het museum te zullen verplaatsen. Het gooien van verfbommen naar het omstreden museum veroordeelde hij echter wel als een vandalistische daad.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×