Museum Mayer van den Bergh toont Bruegelcollectie

1 minuut leestijd

Bruegels ‘Dulle Griet’ (detail)’
Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen toont nog tot half oktober de hele Bruegelcollectie van de gepassionneerde verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh.

De kunstverzameling Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) is beroemd. De Belg verzamelde ongeveer twintig jaar lang onder meer edelsmeedkunst, glaswerk en porselein porselein maar vooral schilder- en beeldhouwkunst. Bij zijn vroegtijdige dood – Mayer van den Bergh overleed op 43-jarige



leeftijd als gevolg van een ongeluk bij het paardrijden – telde de verzameling maar liefst drieduizend kunstvoorwerpen. De collectie bleef intact en is ondergebracht in het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh aan de Lange Gasthuisstraat.

Tot en met 14 oktober toont dit museum de hele Bruegelcollectie uit de verzameling. Het gaat in totaal om ruim twintig Bruegelprenten en twee schilderijen: de wereldbekende Dulle Griet en de Twaalf spreekwoorden. Deze schilderijen werden naar aanleiding vam de tentoonstelling grondig onderzocht. Het museum naar aanleiding van de tentoonstelling:

Bruegel is zoveel meer dan een schilder van boeren. Zijn werk is uiterst grappig, ongelooflijk creatief, bijzonder divers en erg spits… Voor hij volop schilder werd, maakte de jonge meester in de jaren 1550 landschapstekeningen en ontwierp hij prenten. Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) had een neus voor topkunst en Bruegel was één van zijn favorieten, in een tijd toen dat nog niet vanzelfsprekend was.

Bij de tentoonstelling, getiteld Bruegel ongezien, is een boek verschenen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×