Museum Mayer van den Bergh toont Bruegelcollectie

Bruegels ‘Dulle Griet’ (detail)’
Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen toont nog tot half oktober de hele Bruegelcollectie van de gepassionneerde verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh.

De kunstverzameling Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) is beroemd. De Belg verzamelde ongeveer twintig jaar lang onder meer edelsmeedkunst, glaswerk en porselein porselein maar vooral schilder- en beeldhouwkunst. Bij zijn vroegtijdige dood – Mayer van den Bergh overleed op 43-jarigeleeftijd als gevolg van een ongeluk bij het paardrijden – telde de verzameling maar liefst drieduizend kunstvoorwerpen. De collectie bleef intact en is ondergebracht in het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh aan de Lange Gasthuisstraat.

- advertentie -

Tot en met 14 oktober toont dit museum de hele Bruegelcollectie uit de verzameling. Het gaat in totaal om ruim twintig Bruegelprenten en twee schilderijen: de wereldbekende Dulle Griet en de Twaalf spreekwoorden. Deze schilderijen werden naar aanleiding vam de tentoonstelling grondig onderzocht. Het museum naar aanleiding van de tentoonstelling:

Bruegel is zoveel meer dan een schilder van boeren. Zijn werk is uiterst grappig, ongelooflijk creatief, bijzonder divers en erg spits… Voor hij volop schilder werd, maakte de jonge meester in de jaren 1550 landschapstekeningen en ontwierp hij prenten. Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) had een neus voor topkunst en Bruegel was één van zijn favorieten, in een tijd toen dat nog niet vanzelfsprekend was.

Bij de tentoonstelling, getiteld Bruegel ongezien, is een boek verschenen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: