Over een paar jaar worden de namen van Fransen die tijdens de oorlog collaboreerden met de nazi’s online gezet. De politiedossiers uit de Tweede Wereldoorlog worden vanaf 2015 gepubliceerd.
Sinds de bevrijding van Parijs in 1945 is alle gevoelige informatie over collaborateurs veilig opgeborgen in de archieven van het politiemuseum in Parijs. Deze bestanden worden over enige tijd dus internet geplaatst. Daarbij worden de logboeken van alle politiekorpsen in Frankrijk openbaar gemaakt, inclusief de details van arresten, boetes en verhoren.
Die documenten zullen behalve de rol van de Franse burgers in de Jodenvervolging, ook meer duidelijk maken over de rol van de Brigades spéciales, een speciale Franse politie-eenheid die meewerkte met de Gestapo en ‘interne vijanden’ – desnoods met martelingen – moest opsporen.
‘Medeverantwoordelijk’
De vrijstelling van de gegevens volgt op een uitspraak van de Franse Raad van State, het hoogste gerechtshof, vorig jaar. Dat gerechtshof oordeelde toen dat de nazi’s de Fransen niet dwongen hun landgenoten te verraden en dat het Franse antisemitisme uit vrije wil werd uitgedragen. Daardoor hoefden de namen van de collaborateurs niet langer geheim te blijven.
In 1995 gaf de Franse president Jacques Chirac voor het eerst toe dat de Fransen zelf schuldig waren aan de Jodenvervolging. “De moorddadige waanzin van de bezetter kreeg de steun van de Franse bevolking, van de Franse Staat”, zei hij in een toespraak tijdens de herdenking van de razzia van Parijs, de ‘Vel d’Hiv’ op 16 juli 1942.
Ook de Franse Vichy-regering hielp mee met de Jodenvervolging en veel Fransen sloten zich vrijwillig aan bij het Duitse leger. De namen van deze collaborateurs worden dus binnenkort bekendgemaakt. De documenten worden echter pas na 75 jaar onthuld. Dat betekent dat de eerste documenten in 2015 worden gepubliceerd en de jaren daarna de rest.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vanuit Frankrijk tenminste 77.000 Joden getransporteerd naar vernietigingskampen. Een aanzienlijk deel daarvan, ongeveer achtduizend, bestond uit kinderen jonger dan dertien jaar.