Nationaal Comité schrapt omstreden gedicht scholier

2 minuten leestijd
Paleis op de Dam en Nationaal Monument in Madurodam (cc)
Paleis op de Dam en Nationaal Monument in Madurodam (cc)

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft besloten om de voordracht van het gedicht ‘Foute keuze’ niet op te nemen in het programma van de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Over het gedicht was veel discussie ontstaan.

Donderdag laat het comité weten dat de herdenking van “té grote waarde en betekenis om te laten overschaduwen” door die discussie over het gedicht. Het veelbesproken gedicht is geschreven door de vijftienjarige Auke de Leeuw en heeft als titel Foute keuze. Het gaat over een oudoom van de scholier die zich tijdens de oorlog aansloot bij de Waffen-SS. De oom vocht aan het oostfront en kwam nooit meer thuis.

Het CIDI vond het niet gepast om het gedicht voor te dragen tijdens de herdenking omdat de SS’er uit het gedicht daarmee op eenzelfde niveau zou worden gezet als de echte slachtoffers van het nazibewind. Tegenover de NOS zei Esther Voet, adjunct-directeur van het CIDI, onder meer:

Als het comité 4 en 5 mei al niet meer kan laten zien wat de verschillen zijn tussen dader en slachtoffer, hoe zit dat dan met de rest van de maatschappij. Hoe kun je nog kijken naar wat het verschil is tussen goed en kwaad?

Het comité schrijft donderdag dat het nooit de ambitie of wens heeft gehad om de Nationale Herdenking te verbreden door ook daders te herdenken. Het comité schrijft verder:

“Dat het gedicht niet voorgedragen wordt op de Dam doet niets af aan de waardering die het comité heeft voor het gedicht van Auke. Het comité betreurt de discussie en vindt het verdrietig dat de keuze van het comité om deze jongere aan het woord te laten op de Dam tot zoveel emoties heeft geleid.”

Het bewuste gedicht blijkt in een eerder stadium door Kamp Westerbork te zijn geweigerd. De scholier was tweede geworden in de jaarlijkse gedichtenwedstrijd van het Comité en mocht zijn gedicht daarom voorlezen tijdens de herdenking in Kamp Westerbork. De directie van het herinneringscentrum weigerde de voordracht echter, meldt het NRC. Dirk Mulder, directeur van het herinneringscentrum, tegenover de krant:

“We vonden de inhoud van het gedicht niet passend op deze plek op deze dag. Het is een mooi gedicht, maar op deze dag moet de aandacht uitgaan naar vervolgingsslachtoffers.”

Na de afwijzing van herinneringscentrum Kamp Westerbork besloot het Nationaal Comité het gedicht op te nemen in het programma van de Nationale Herdenking op de Dam.


Het gedicht van de vijftienjarige Auke:

Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar mijn oudoom Dirk Siebe
Een jongen die een verkeerde keuze heeft gemaakt

Koos voor een verkeerd leger
Met verkeerde idealen
Vluchtte voor de armoede
Hoopte op een beter leven

Geen weg meer terug
Als een keuze is gemaakt
Alleen een weg vooruit
Die hij niet ontlopen kan

Vechtend tegen Russen
Angst om zelf dood te gaan
Denkend aan thuis
Waar Dirk z’n toekomst nog beginnen moet
Zijn moeder is verscheurd door de oorlog
Mama van elf kinderen, waarvan vier in het verzet zitten
En een vechtend aan het oostfront
Alle elf had ze even lief

Dirk Siebe kwam nooit meer thuis

Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar Dirk Siebe
Omdat ook Dirk Siebe niet vergeten mag worden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×