Nederland in de oorlog op Facebook. Leuk?

3 minuten leestijd

Soms blijkt dat je op de sociale media een achterstand aan het oplopen bent. Ik heb al sinds 2009 een Twitter-account, dat ik voornamelijk gebruik voor het volgen van nieuws via Tweetdeck. Ik bleek veel oud-collega’s terug te kunnen vinden via Linkedin, die daarna weer verder gingen met netwerken. En na een uitdrukkelijk vriendschapsverzoek werd ik geruime tijd geleden lid van Facebook. Daar heb ik nu drie vrienden en soms bekijk ik hun pagina’s om te kijken welke vrienden zij hebben gemaakt en of ze weer leuke filmpjes plaatsten.

Duitse vlag van voor 1933 en na 1945 op profielillustratie
Nu blijkt dat Facebook meer mogelijkheden heeft dan het delen van persoonlijke boodschappen alleen. In mei vorig jaar besteedde Historiek aandacht aan een opmerkelijk initiatief van Bas Gezelle. Hij opende op Twitter een account Nederland in WO2 (@NL_indeoorlog), waar bijna dagelijks een tweet verschijnt over een gebeurtenis van precies 72 jaar geleden, nu dus in 1941. Niet bijster actueel dus, en beperkt tot maximaal 144 leestekens, maar wel een opmerkelijke toepassing.

Op Facebook

Eind vorig jaar blijkt Gezelle een soortgelijk initiatief te zijn begonnen op Facebook. Via www.facebook.com/nederlandindeoorlog worden met grote regelmaat berichten weergegeven, met illustraties, uit de actualiteit van 1941, precies 72 jaar geleden.

“Volgt het “live” want 1941 lijkt een spannend jaar te gaan worden.”

De toelichting op Facebook is summier:

“Live” updates vanuit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940 – 1945). Wat gebeurde er vandaag exact 72 jaar geleden in bezet Nederland? Spread the word en deel deze pagina met je vrienden via http://on.fb.me/QiAB1G

Daaronder ontrolt zich een informatief prentenboek met korte actuele berichten (uit 1940/41) met foto of illustratie en internetlinks. Gezelle blijkt bovendien hard bezig te zijn geweest om ook de actualiteit vanaf het begin van de oorlog toe te voegen, zodat de intussen lange Facebook-pagina begint op 4 april 1940, met de Duitse inval in Denemarken en Noorwegen en vermelding van het feit dat het Nederlandse leger sinds augustus 1939 is gemobiliseerd.

Onzorgvuldig

Het lijkt dus een mooi initiatief en een belangrijke mogelijkheid om op een simpele manier veel meer te weten te komen over de actualiteit van 72 jaar geleden. Toch valt de uitwerking tegen.

De profiel-illustatie bestaat uit de Nederlandse en de Duitse vlag, waarin symbolisch een molen en een pistool zijn verwerkt; dezelfde avatar werd al gebruikt op Twitter. Maar de Duitse vlag is zwart-geel-rood, en die werd nu juist niet gebruikt in de oorlog; toen wapperde in Duitsland en de bezette gebieden overal de Boek: Duitse frontsoldaten 1914-1918.

Joden worden geweerd van de markten in Amsterdam. Vind ik leuk.

De links bij de verhalen vermelden ongetwijfeld de bron van de gegeven informatie of de foto, maar ze verwijzen naar de algemene entree-pagina, zodat de lezer eventueel op die andere site zelf op zoek moet naar de oorsprong van het verhaal, die vaak niet gemakkelijk te vinden zal zijn. Soms worden foto’s geplaatst van een heel andere situatie dan die in het bericht aan de orde is; dichterlijke vrijheid, maar misleidend.

De informatie is bovendien vaak te summier of onvolledig. Zoals bij een gestrand schip op 20 mei 1940:

1500 Nederlandse militairen weten via het stoomschip ‘Pavon’ uit Duinkerken te vluchten. Eindelijk op weg naar Engeland.

Als bron wordt vermeld: Historiek.net.

Het is waar: op 20 mei 1940 vertrok uit de haven van Duinkerken de SS Pavon met 1500 Nederlandse militairen aan boord. Maar van opluchting was geen sprake en bovendien had het schip waarschijnlijk Cherbourg als bestemming. Maar na een uur werd het vaartuig gebombardeerd door Duitse vliegtuigen en aan de grond gezet: 50 doden. Dát stond in het artikel op Historiek.

Vind ik leuk

Vind ik leuk?

De Facebook-pagina over de oorlog blijkt een leuk initiatief, maar te vrezen valt dat een deugdelijke uitvoering aanzienlijk tijdrovender zal blijken dan nu het geval is.

Grootste probleem dat ik persoonlijk heb met Facebook is, dat het een tijdgeest uitstraalt die mij (van 1945, dus vast niet meer ’bij de tijd’) niet aanspreekt. Voor het uitspreken van waardering is maar één mogelijkheid: ´vind ik leuk´. Iedere nuancering is taboe; zelfs een voorstel om ook een ‘vind ik niet leuk’-knop in te voeren werd door Facebook afgewezen, omdat dat ‘te negatief’ zou zijn. Voor een website over de Tweede Wereldoorlog is dat een grote handicap.

Update, 13 februari 2013

Nieuw logo op de Facebook-pagina

Een mens is nooit te oud om te leren. Toen ik dit verhaal schreef kende ik Facebook niet echt; ik wist niet hoe het werkte. Nu zit ‘Nederland in de oorlog’ ook in mijn tijdlijn, en het blijkt inderdaad, zoals Bas Gezelle in zijn commentaar schreef, een ‘prachtige manier om historische gebeurtenissen online weer te geven’. Elke dag eventjes terug naar 72 jaar geleden… Blijft staan dat ik daar persoonlijk betere links bij zou willen hebben, maar aan de andere kant zal de ‘doelgroep’, als die meer wil weten, dat waarschijnlijk beter op kunnen zoeken dan ik. Bovendien: goed logo.

André Horlings (1945-2023) was journalist en van 'vlak na de oorlog', wat mogelijk zijn interesse voor onder meer de Tweede Wereldoorlog verklaarde. Schreef het boek Arnhem Spookstad en verzorgde de (eind)redactie voor een publicatie over het Duitse dwangarbeiderskamp Rees (1944-1945). Verzorgde in 2011 twee uitvoerig gedocumenteerde verhalen: Bruidegom achter prikkeldraad en Het drama van de SS Pavon. Bladerde graag in Google Books. Zie ook archief sinds 1995.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×