/

De Tweede Wereldoorlog op Twitter

De Tweede Wereldoorlog op Twitter
Volg de Tweede Wereldoorlog op Twitter. Onzin natuurlijk. Die oorlog is meer dan 70 jaar oud, het is verleden tijd en twitteren bestond nog niet. Nee, maar het kan bijzonder leerzaam zijn om je met grote regelmaat te realiseren wat er precies 72 jaar geleden gebeurde, op net zo’n mooie lente/zomer/herfst of winterdag. Bas Gezelle ontdekte zo’n Britse site en besloot om er één voor Nederland te beginnen.

16 meiDe NL pers wordt gelijkgeschakeld en valt onder toezicht van de Presseabteilung van Hauptabteilung Volksaufklärung und Propaganda.

De Duitse troepen krijgen een warm onthaal van Nederlandse nazi’s bij hun intocht in Amsterdam.

15 mei

Er komt verzet! De CPN wordt een ondergrondse verzetsorganisatie en Bernardus IJzerdraat (Schiedam) richt verzetsgroep De Geuzen op.

Een treurig moment. De Nederlandse capitulatie wordt door de generalen Winkelman en Georg von Küchler getekend in Rijsoord.

Het zijn vier tweets uit 15 en 16 mei 1940 via Twitter. Daar heeft @NL_indeoorlog een account geopend.

Nederland in WO2 – @NL_indeoorlog

Het is een initiatief van Bas Gezelle, die er in april een chronologisch twitter-account over opende: Beleef de Tweede Wereldoorlog realitime op Twitter. Hij is van plan dat ‘tot het eind van de oorlog’ vol te houden. Gezelle:

Ik merkte dat het het volgen van relevante actualiteiten – en geschiedenis-accounts rondom 4 en 5 mei geen zoden aan de dijk zette. Toen ben ik gaan meeliften op het geniale account @RealtimeWWII en Nederlandse tweeps die hierover twitterden gaan volgen.

Nederland in WO2 – @NL_indeoorlog

In januari 2012 berichtte hij daar al enthousiast over: het leek de wereld in oorlogstijd, alsof je er midden in zit.

Ik ben al vanaf jongs af aan gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog, maar de updates zijn echt te gek. Op exact de datum en tijd van een specifieke gebeurtenis wordt er een update gedaan. Zo ontstaat er ”real-time” verslaggeving van de Tweede Wereldoorlog. Tweets vanaf de frontlinie. Naast tweets met alleen tekst worden er soms ook historische foto’s bij geplaatst om de update te duiden.

Begin april startte hij de Nederlandse versie. Het zijn de berichten die exact 72 jaar geleden actueel waren, overigens wel opgesteld met ‘de kennis van nu’. Dat het plan van 24 mei 1940 om werklozen naar Duitsland te sturen ‘het begin van de plundering was’ zal men zich toen bijvoorbeeld nog niet hebben gerealiseerd.

Een van de enthousiaste reacties was van Herman Couwenbergh op Twittermania:

Ik vind zoiets erg mooi en zie mogelijkheden voor scholieren die die periode op dit moment leren. Het geeft een beeld van hoe de verschillende stappen de ontwikkelingen in gang zette, zeker als je het met de Britse variant tegelijkertijd volgt. Voeg daar de digitale versie van Lou de Jongs standaardwerk ‘Nederland in de Tweede Wereldoorlog’ bij en je hebt als docent of student een perfecte wederbeleving van De Wereldoorlog 2.0.

~ André Horlings

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: