Dark
Light

Negentiende-eeuws scheepswrak vol champagne ontdekt door Poolse duikers

1 minuut leestijd
Enkele van de flessen champagne in het scheepswrak.
Enkele van de flessen champagne in het scheepswrak. Foto: Tomasz Stachura / BalticTech

In de Baltische Zee hebben Poolse duikers een opmerkelijke vondst gedaan: een negentiende-eeuws scheepswrak gevuld met luxeproducten, waaronder meer dan honderd flessen champagne. Het wrak van het oude zeilschip, gelegen nabij het Zweedse eiland Öland, bevat naast champagne ook flessen wijn, mineraalwater en kostbaar porselein.

De duikgroep Baltictech, gespecialiseerd in het onderzoeken van scheepswrakken in de Baltische Zee, stuitte op het wrak tijdens een routineonderzoek. Toen sonarbeelden bestudeerd werden dacht men aanvankelijk dat het om een alledaags vissersbootje ging, maar toen duikers het wrak onderzochten bleek het schip een schat aan luxegoederen te bevatten. Het scheepswrak, vermoedelijk gezonken tussen 1850 en 1867, was waarschijnlijk op weg naar een adellijk persoon. De duikgroep denkt zelfs dat de zending bestemd was voor de Russische tsaar Nicolaas I, die in 1852 in dit gebied naar verluidt een van zijn schepen verloor.

Voorbeeld van een negentiende-eeuwse Selters-mineraalwaterkan
Voorbeeld van een negentiende-eeuwse Selters-mineraalwaterkan (CC BY-SA 4.0 – Palauenc05 – wiki)
De vondst is volgens de onderzoekers bijzonder vanwege de diversiteit en hoeveelheid van de luxeproducten aan boord. Mineraalwater uit die tijd, geproduceerd door de Duitse firma Selters, was destijds een waardevol goed dat vaak werd behandeld als medicijn. Transporten van dit water werden vaak zelfs door de politie begeleid. Dat de goederen in het wrak nog in goede staat lijken te verkeren is onder meer te danken aan het koude, donkere klimaat op de zeebodem.

De duikers hebben de hulp ingeroepen van archeologen om het wrak verder te onderzoeken. De Zweedse regering heeft voorlopig nog geen toestemming gegeven om het wrak of de inhoud te bergen. Nader onderzoek moet uitwijzen of de champagne, ondanks het verlies van bubbels, na bijna tweehonderd jaar inderdaad nog steeds drinkbaar is.

×