Negentiende-eeuwse niersteen geveild

De niersteen
Bij veilinghuis Christie’s in Amsterdam zijn de afgelopen dagen enkele bijzondere objecten geveild. Zo werd er bijvoorbeeld een negentiende-eeuwse niersteen verkocht.

De niersteen, met een doorsnede van acht centimeter, werd afgehamerd op 2375 euro. Vermoed wordt dat het om een niersteen van een antilope of geit gaat. In de negentiende eeuw werden dit soort stenen soms als talisman gebruikt omdat ze volgens de overlevering genezende krachten zouden bezitten.

Bij Christie’s gingen meer bijzondere objecten ter veiling. Een zilveren veer die in 1753 werd uitgereikt aan de allerbeste leerlingen van de Latijnse school in Amsterdam bracht 12.500 euro op. De zesentwintig centimeter lange veer vond

- advertentie -een Nederlandse koper.

Ook antiek uit verre oorden deed het de afgelopen dagen goed. Topstuk was een Chinees album dat in 34 aquarellen het proces van de porseleinproductie in beeld bracht. Het album, eind achttiende eeuw gemaakt voor de Europese markt, bracht met 91.000 euro ruim zes keer meer op dan verwacht.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: