De Tweede Schilderijenzaal in het Teylers Museum in Haarlem heeft onlangs een ingrijpende restauratie ondergaan en is nu weer in oude luister te bewonderen. Volgens het museum ademt de zaal uit 1894 dankzij de warme kleuren en rijke materialen weer de negentiende-eeuwse salonsfeer.
Bij de restauratie is 1894, het jaar van de opening van de zaal, als uitgangspunt genomen. Ingrepen die in de jaren daarna zijn gedaan, zijn nu teruggedraaid. Spectaculair is volgens het museum de verandering aan de wanden. Uit archiefonderzoek en uit stofresten achter het witte behang bleken de muren oorspronkelijk een terracottakleurige wollen wandbespanning te hebben gehad. Het witte behang was een aanpassing aan de twintigste-eeuwse museale smaak dat wanden zo licht mogelijk moeten zijn. In de negentiende eeuw waren wanden juist vaak bont gekleurd. De schilderijen met hun goudkleurige lijsten komen nu prachtig uit op de terracotta wanden.
Verder is een karakteristieke bank opnieuw bekleed. Deze heeft zijn oorspronkelijke goudgele kleur teruggekregen. De houten vloer, die eigenlijk een ondervloer is, is bedekt met het soort kokosvloerbedekking dat er waarschijnlijk ook oorspronkelijk lag.
Intiemer
De nieuwe wandbespanning en vloerbedekking hebben wat het museum betreft een plezierige bijkomstigheid: geluiden worden gedempt waardoor de zaal veel intiemer aanvoelt. Directeur Marjan Scharloo:
Bezoekers krijgen hier een bijzondere historische belevenis. In deze ruimte ervaar je hoe mensen in de negentiende eeuw samen van kunst genoten.
In september begint de tweede fase van de restauratie van de Schilderijenzalen van het museum. Dan wordt de Eerste Schilderijenzaal teruggebracht naar zijn authentieke staat. Toen deze zaal in 1838 werd opengesteld was het de eerste museumzaal in Nederland voor eigentijdse schilderkunst. In het voorjaar van 2014 hoopt het museum het restauratieproject te voltooien.