Dark
Light

Nicholas Winton (1909-2015) – De ‘Britse Schindler’

Auteur:
2 minuten leestijd
Sir Nicholas Winton in 2007 - cc
Sir Nicholas Winton in 2007 (CC BY-SA 3.0 - Li-sung - wiki)

De Brit Nicholas Winton die tijdens de oorlog 669 kinderen uit Tsjecho-Slowakije redde, overleed op 1 juli 2015 op 106-jarige leeftijd jaar oud. Dat melden Britse media.

Gedenkteken van Nicholas Winton in het station van Praag, 2009 - cc
Gedenkteken van Nicholas Winton in het station van Praag, 2009 – cc
Nicholas Winton, zoon van Duitse Joden, groeide op in Londen. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog belandde hij in Tsjecho-Slowakije. Een vriend had hem gevraagd te helpen bij het Joods maatschappelijk werk. Winton zette uiteindelijk in zijn eentje een organisatie op om kinderen van Joodse families te helpen die vanwege de rassenwaan van de nazi’s gevaar liepen.

Niet lang hiervoor had het Britse Lagerhuis, vanwege de Kristallnacht in nazi-Duitsland, een maatregel goedgekeurd om vluchtelingen onder de zeventien in Groot-Brittannië toe te laten. Voorwaarde was wel dat deze kinderen een verblijfplaats hadden en er een borg van vijftig pond werd betaald voor hun terugkeer naar hun vaderland.

Winton vond huizen in Groot-Brittannië voor 669 kinderen. Eenvoudig was het niet om de Joden ook naar Groot-Brittannië over te brengen. Ze moesten in Hoek van Holland namelijk inschepen op de veerboot en de Nederlandse regering had na de Kristallnacht besloten juist de grenzen voor alle Joodse vluchtelingen te sluiten. Uiteindelijk slaagde Winton er, vanwege de Britse garanties, toch in de kinderen via Nederland naar Groot-Brittannië te brengen.

De ‘Britse Schindler’

Pas in 1988 kwam er aandacht voor de redding van de 669, met name Joodse, kinderen. Dit nadat zijn vrouw Grete op zolder een plakboek had gevonden met daarin onder meer lijsten van de kinderen. Niet veel later besteedde de BBC in het televisieprogramma That’s Life (zie video hieronder) aandacht aan de zaak. Winton werd toen ook herenigd met een groot aantal inmiddels volwassen ‘kinderen’, die hij het leven had gered door hen naar Groot-Brittannië te brengen.

Omdat hij zoveel Joden het leven redde, wordt Nicholas Winton ook wel eens de ‘Britse Schindler’ genoemd, naar Oskar Schindler, de zakenman die honderden Joden het leven redde door hen te werk te stellen in zijn fabriek.

Een jaar geleden reisde de Brit nog naar Tsjechië om daar de hoogste onderscheiding van dat land in ontvangst te nemen.

Boek: Nicholas Winton and the Rescued Generation

Nicholas Winton oog in oog met kinderen die hij redde:


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×