Dark
Light

Nieuw grafregister voor Sovjet Ereveld

Auteur:
1 minuut leestijd
verzichtsfoto van het Sovjet Ereveld (Foto Stichting Sovjet Ereveld).
Overzichtsfoto van het Sovjet Ereveld (Foto Stichting Sovjet Ereveld).

Op het Sovjet Ereveld zijn sinds vandaag de namen te raadplegen van veel oorlogsslachtoffers die er begraven liggen. Ze staan in een nieuw grafregister.

Op het Sovjet Ereveld, naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof, liggen in totaal 865 oorlogsslachtoffers begraven uit Rusland, Oekraïne, Oezbekistan en andere voormalige Sovjetrepublieken. Het nieuwe register bij het ereveld bevat van elke soldaat – voor zover bekend – zijn volledige naam, zijn geboortedatum en -plaats en de datum en plaats van overlijden. In het oude register stonden geen volledige namen en vrijwel geen data en plaatsen vermeld.

De duizenden aanvullingen en verbeteringen zijn het gevolg van meer dan twintig jaar speurwerk door onderzoeker Remco Reiding. Hij achterhaalde van meer dan tweehonderdvijftig soldaten de identiteit en spoorde van meer dan 220 van deze soldaten ook de nabestaanden op. Ook ontdekte hij waar veel van de soldaten vandaan kwamen en waar en wanneer ze om het leven kwamen.

Informatiezuil

Inmiddels heeft Reiding zijn werk ondergebracht in Stichting Sovjet Ereveld, die zich ten doel heeft gesteld de nagedachtenis aan de in Leusden begraven oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie levend te houden. Het nieuwe grafregister is te raadplegen in de informatiezuil van de Stichting bij de ingang van het Ereveld. Het register kwam tot stand met financiële steun van de Oorlogsgravenstichting, de beheerder van de begraafplaats, en het Wilhelmina E. Jansen Fonds.

×