Dark
Light

Nieuw platform voor historische (kort)verhalen

Auteur:
3 minuten leestijd
Historicus Rik van der Vlugt richtte onlangs het historische platform Historische Verhalen op. Hierop worden sinds begin dit jaar historische kortverhalen gepubliceerd. Historiek stelde een aantal vragen aan de oprichter:

Waarom heb je besloten het project Historische Verhalen op te zetten?

Mijn meester in groep 8 kon prachtige verhalen vertellen over de geschiedenis en het was altijd een waar genot om naar de man te luisteren. Sindsdien is mijn interesse in geschiedenis alleen maar groter geworden en ben ik veel historische romans gaan lezen. Geschiedenis leent zich heel goed om in verhaalvorm te vertellen. Het is erg leuk om verhalen te lezen over koningen van honderden jaren geleden, over dappere ontdekkingsreizigers die op zoek gingen naar nieuwe werelden of over krachtige krijgers die ten strijden trokken in een legendarische oorlog.

Het leek me dus erg leuk om een uitgeverij op te richten die het mogelijk maakt om geschiedenis in verhaalvorm te vertellen. De geschiedenis zit bomvol met mooie verhalen en is daardoor ook een hele goede inspiratiebron voor auteurs.

Waarom publiceer je uitsluitend korte verhalen?

Het kortverhaal is een heel mooi genre, maar het krijgt eigenlijk maar weinig aandacht van gevestigde uitgeverijen. Het is namelijk heel moeilijk om verhalenbundels winstgevend te maken. Er is onlangs zelfs een uitgeverij failliet gegaan die zich gespecialiseerd had in korte verhalen. Dit is doodzonde, want korte verhalen zijn geweldig. Schrijvers worden uitgedaagd om in een beperkt aantal worden een verhaal neer te zetten dat goed in elkaar zit, met een sterk verhaallijn en een mooi eind. De lezer kan in slechts duizend woorden lezen over de ondergang van een groot rijk, het opbloeien van een mooie liefde of het uitvechten van een oorlog.

Zijn het alleen historici die stukken plaatsen?

Het leeuwendeel van onze auteurs is historicus, maar lang niet allemaal. Sommige auteurs hebben simpelweg een voorliefde voor geschiedenis en vinden het erg leuk om eens een historisch verhaal te schrijven.

Welke periode in de geschiedenis wekt jouw interesse het meest?

De naoorlogse periode vind ik heel interessant. Vrijwel de hele wereld ligt in puin en moet opnieuw opgebouwd worden terwijl er een machtsstrijd plaatsvindt tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Maar eigenlijk is er in elk stukje geschiedenis iets fascinerend of moois terug te vinden. Van de kadaverdiscipline bij de Spartanen tot de oprichting van de VOC en van de veroveringen van Djenghis Kahn tot de architectuur van de Maya’s.

Wordt alles gepubliceerd of maken jullie een selectie?

Alle verhalen die we binnen krijgen worden eerst kritisch gelezen om te bepalen of een stuk in aanmerking komt voor publicatie. We hanteren een redelijk hoge standaard om de kwaliteit te waarborgen. Daarnaast wordt elk verhaal geredigeerd om het naar een hoger niveau te tillen.

Wat voor soort verhalen staan er online?

Alexander de Grote (356–323 v.Chr.)
Alexander de Grote (356–323 v.Chr.)
De diversiteit van verhalen is redelijk groot. Zo hebben we verhalen gepubliceerd over een filosoof in 1753, maar ook over een veteraan uit het leger van Alexander de Grote. Daarnaast zijn er verhalen gepubliceerd die zich afspelen in het Ottomaanse Rijk en op de Mongoolse Steppe. Verder verschijnt er binnenkort een verhaal over de Azteken en een liefdesverhaal uit Sparta.

Tot op welke hoogte zijn de verhalen fictie?

De meeste verhalen hebben een fictief karakter, maar zijn grotendeels waargebeurd. Een mooi voorbeeld is het verhaal over een volksopstand in Stockholm in 1810. Dit is waargebeurd, maar het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een fictief persoon. Bij andere verhalen is de context van het verhaal historisch correct, maar is de verhaallijn verder fictief. Zo verschijnt er binnenkort een verhaal over de relatie tussen een slaaf en zijn meester in het oude Rome, waarbij de personages fictief zijn maar de invulling van de relatie en de details zijn wel historisch correct.

Zijn er bepaalde onderwerpen die je graag nog voorbij ziet komen?

Ja, ik heb wel een wensenlijstje. Zo zou ik graag nog een verhaal willen dat zich afspeelt ten tijden van de Franse Revolutie of de Amerikaanse Burgeroorlog. Verder lijkt een verhaal over vroegmodern Japan me erg leuk, evenals een verhaal dat zich afspeelt in Rusland, bijvoorbeeld in de tijd van Lenin. Opties genoeg als je het mij vraagt.

Waar moeten te publiceren verhalen aan voldoen?

We zien graag dat de context van een verhaal historisch correct is. Bijvoorbeeld een verhaal over hoe de Ottomanen het voor elkaar kregen om Wenen te veroveren klinkt leuk, maar is historisch niet juist. Daarnaast is het belangrijk dat een verhaal niet langer is dan 1500 woorden. Verder hanteren we geen specifieke selectiecriteria: een verhaal moet simpelweg goed zijn.

Meer informatie over het project op: www.historischeverhalen.nl

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×