Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 14) – 2018

Auteur:
3 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 13 | Signalementen week 15 >>>

Selectie week 14 (2018)

De laatste getuigeDe laatste getuige – Frank Krake

De man die drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde
Wim Alosery (1923) zwerft als kleine jongen door de straten van Kattenburg in Amsterdam om uit de handen van zijn drinkende stiefvader te blijven. Daar leert hij te overleven en ontwikkelt hij eigenschappen die tien jaar later zijn leven zullen redden. Liggend op het dak van een rijdende trein ontvlucht hij de verplichte Arbeitseinsatz in Duitsland. Hij duikt onder bij een boer in West-Friesland en schuilt maandenlang in een kist onder de grond, tot hij bij een razzia wordt opgepakt.
Voorpublicatie: Wim Alosery overleefde drie concentratiekampen en …
Meer informatie (+ video) / bestellen

De sluipwesp en de leliënDe sluipwesp en de leliën. Geloof en ongeloof in de klassieken

Wat hebben Seneca en Het liedboek voor de kerken met elkaar gemeen? Wat vonden de evangelisten van keizer Augustus? Waarom was Napoleon zo’n fan van Caesar? Is de schepping goed? Dit boek bevat een keur aan studies die de samenhang tussen heidendom en christendom aantonen, en de connectie tussen de oudheid en de nieuwe tijd. Beide zijden van de klassieke medaille zijn vaak nauwelijks van elkaar te onderscheiden.
Bespreking: Geloof en ongeloof in de klassieken
Meer informatie (+ video) / bestellen

De Gemeenteraad - Ontstaan en ontwikkeling van de lokale democratieDe Gemeenteraad – Hans Vollaard

Ontstaan en ontwikkeling van de lokale democratie
In een tijd waarin de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen met de jaren lager wordt, maar de gemeentelijke politiek wel steeds meer verantwoordelijkheden krijgt, is het zinvol de geschiedenis van de lokale raden onder de loep te nemen. De geschiedenis van een van de belangrijkste politieke lichamen van onze democratie wordt op een heldere wijze inzichtelijk gemaakt door prominente auteurs en ervaringsdeskundigen.
Meer informatie / bestellen

Het dramatische jaar 1918Het dramatische jaar 1918

1918 is het jaar dat Duitsland de ultieme poging deed om de strijd in haar voordeel te beslissen. In 1917 was aan het Oostfront, na de Russische Revolutie, de oorlog voorbij. Alle beschikbare Duitse troepen gaan naar het Westfront. Tot juli 1918 gaan de Duitsers daar meerdere malen vol in de aanval. Aanvankelijk met groot succes. Ze dringen verder Frankrijk in dan ze ooit zijn gekomen. Ze hebben haast, want de Amerikanen zijn in aantocht. Voor de Britten en de Fransen komen die precies op tijd. In mei stoppen de Amerikanen de Duitse opmars aan de Marne.
Bespreking: Het oorlogsjaar 1918 – Een dramatisch jaar uit de Eerste Wereldoorlog
Meer informatie / bestellen

 Ons gaat het in ieder geval nog goedOns gaat het in ieder geval nog goed

In 1922 kwam de Rotterdamse stoffenhandelaar Michiel Hoogendijk in het bezit van het landgoed Schakenhof in Oost-Pruisen. Daar beleefde hij met zijn vrouw en zeven kinderen de opkomst van het nationaalsocialisme, de oorlog, de komst van de Russen en de ondergang van het Derde Rijk. Ruim tien jaar geleden kwam zijn kleindochter, Ingrid Hoogendijk, in het bezit van een omvangrijke verzameling brieven. Het waren de brieven die de gezinsleden elkaar schreven in die roerige tijd. Dit boek vertelt het aangrijpende verhaal van een familie die door oorlog verscheurd raakt, alsook het verhaal van Oost-Pruisen, een land dat uit ons collectieve geheugen verdwenen is.
Meer informatie / bestellen

De diligences van BouriciusDe diligences van Bouricius

Wie in de achttiende eeuw met zo weinig mogelijk ongerief van Amsterdam naar Arnhem wilde, nam ‘de wagen van Bouricius’. De familie Bouricius had in 1698 het monopolie op het diligencevervoer tussen die steden verworven en reed ook van Arnhem naar Duitsland. Het startkapitaal voor de onderneming was vergaard met het bakken van deventerkoek. De firma kweekte in het stadhouderlijk tijdperk voldoende reserves om de economische stagnatie van de Bataafs-Franse tijd te overleven…
Bespreking: De diligence-diensten van Bouricius
Meer informatie / bestellen

Paris-Roubaix De sterkste verhalen over de kasseiklassiekerParis-Roubaix. De sterkste verhalen over de kasseiklassieker

Dokkerend over spekgladde kasseien richting Wallers of stof vretend op de Carrefour de l’Arbre, Paris-Roubaix kent vele gezichten, maar zelfs na meer dan 120 jaar spreekt l’Enfer du Nord nog steeds tot de verbeelding. In meer dan 100 stukjes – soms nostalgisch, soms episch – schetst Raoul De Groote de beleving op en langs de legendarische kasseistroken van wellicht de mooiste wielerklassieker ooit.
Meer informatie / bestellen

De rekening van vijf jaar oorlog - Bernard SchutDe rekening van vijf jaar oorlog – Bernard Schut

Nederland was gedurende de eerste jaren na de oorlog een zeer autoritaire maatschappij. Dat is wat Bernard Schut concludeert in zijn boek “De rekening van vijf jaar oorlog” over Bilthoven en De Bilt gedurende de eerste jaren na de bevrijding. Joden die de Holocaust hadden overleefd werden bij terugkeer bepaald niet warm onthaald, net zo min als dwangarbeiders die terugkeerden uit Duitsland en Nederlanders die terugkwamen uit Nederlands-Indië. Hardvochtig (en vaak erger dan dat) was ook de behandeling van collaborateurs, veelal NSB’ers, in de interneringskampen.
Bespreking: “Bevrijd Nederland was autoritair en hardvochtig”
Bestel via auteur

<<< Signalementen week 13 | Signalementen week 15 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×