Nieuwe geschiedenisboeken (week 25) – 2024

3 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 24 | Signalementen week 26 >>>

Selectie week 25


  • De Centrale

    De eerste Nederlandse narcoticabrigade – een vaderlandse drugsgeschiedenis
    Rotterdam, voorjaar 1932. Hoofdcommissaris Adriaan Sirks richt De Nederlandse Centrale tot bestrijding van den smokkelhandel in verdoovende middelen op. Het is de allereerste nationale narcoticabrigade en zal het startschot blijken van de War on Drugs in Nederland.

    Fragment: De eerste Nederlandse agent die omkwam tijdens de War on Drugs

    Bekijk boek



  • De Cleopatra’s

    De vergeten koninginnen van Egypte
    Er was niet één Cleopatra, er waren nog zes andere Egyptische koninginnen met die naam. De Cleopatra’s waren Griekssprekende afstammelingen van Ptolemaeus, de generaal die samen met Alexander de Grote Egypte veroverde. Deze koninginnen waren nauw verwant als moeders, dochters, zusters, halfzusters en nichtjes. Ze hadden de absolute macht en regeerden met de listige inzet van geheimzinnige rituelen en weelderige spektakels.

    Bekijk boek



  • Een volk dat voor tirannen zwicht…

    De oorlog van Henk van Randwijk
    Een uitgebreide verkenning van Henk van Randwijks invloedrijke rol als leider in het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn prominente rol in het publieke debat na de oorlog.

    Bekijk boek



  • Halte Hausdorff

    Het leven van David Hausdorff: Jood, huisarts en Rotterdammer
    Halte Hausdorff is het fascinerende verhaal van huisarts David Hausdorff; een Joodse Rotterdammer die als onderduiker maar net de Tweede Wereldoorlog overleefde. Hausdorff werd in 1901 geboren in een welvarend orthodox-Joods gezin. Tijdens zijn wandelingen naar de synagoge aan de Boompjes zag de jonge David het oude Rotterdam razendsnel veranderen.

    Bekijk boek



  • Het Weimar-experiment

    Een politieke en culturele geschiedenis van Duitsland, 1918-1933
    Na de Eerste Wereldoorlog ontstond in Weimar de eerste democratische republiek in Duitsland. Deze Weimarrepubliek is lange tijd vooral bekeken vanuit het perspectief van de moeizame omgang met de democratie en haar noodlottige einde in januari 1933. De laatste jaren is er meer oog voor de positieve erfenis van de republiek als laboratorium van de moderne wereld met meer vrijheden, sociale welvaart en de emancipatie van arbeiders, vrouwen en joden.

    Bekijk boek



  • Karel de Grote

    Erfgenaam van Rome, vader van Europa
    Karel de Grote veranderde het Frankische Rijk in het grootste West-Europese rijk van de vroege middeleeuwen en verwierf daarmee een bijna mythische status. Ondanks dat hij meer dan twaalf eeuwen geleden leefde, is Karel een van de beroemdste ridderkoningen uit de geschiedenis.

    Bekijk boek



  • Kijk omhoog, Amsterdam!

    In 2020 beginnen de geboren en getogen Amsterdammers Tom Jongbloed en zijn dochter Josephine het Instagramaccount @ommetjemettom, om alle prachtige verhalen van Tom over Amsterdam te verzamelen en te delen met anderen. Dit boek staat vol korte verhalen en grappige weetjes over Amsterdam en brengt de stad tot leven in de kenmerkende stijl van Tom en Josephine, met schitterende illustraties van Lou Flór.

    Bekijk boek



  • Van Peking naar Parijs

    De autorace die de twintigste eeuw in de hoogste versnelling zette
    Peking, 10 juni 1907. Vijf auto’s en hun kleurrijke bestuurders nemen deel aan een bijna onmogelijk te volbrengen race die over twee continenten en door verschillende landen zal voeren, terwijl in sommige daarvan revoluties op het punt van uitbreken staan.

    Bekijk boek



  • Theresienstadt

    Fotografe Oliva Bruggemans reisde enkele keren naar Theresienstadt. Het resultaat is een fotoboek over Theresienstadt 1940-1945 als eindproject voor haar fotografieopleiding. Met haar foto’s wil ze laten zien dat er buiten Auschwitz, Treblinka en Buchenwald nog meer dodenkampen zijn.

    Bekijk boek



  • Vivaldi en Volare

    Een muzikale reis door Italië
    Italië ís muziek, en muziek is Italië. Hoe komt dat nou, vraagt Miriam Bunnik zich af. Ze gaat op onderzoek uit en belandt in Arezzo waar ene Guido, een monnik, in de elfde eeuw het notenschrift uitvond. In Florence bezoekt ze het moderne operagebouw waar ze meer hoort over het ontstaan van de opera.

    Bekijk boek



  • Wat mocht, wat mag, what’s next

    Reclame als spiegel van onze tijd
    Reclame is een barometer van de tijdgeest. Als spiegel van verandering zien we via reclame de normen over goede smaak en fatsoen verschuiven. Dat is de ruggengraat van het verhaal in Wat mocht, wat mag, what’s next? Historicus Wilbert Schreurs en filosoof en journalist Doortje Smithuijsen onderzoeken het spanningsveld rond de maatschappelijke rol en de invloed van reclame.

    Fragment: Reclamemakers zochten in de jaren 90 de grenzen op (en gingen er geregeld overheen)

    Bekijk boek



  • Wrekers van de Nieuwe Wereld

    Het verhaal van de Haïtiaanse Revolutie
    De grootste slavenopstand uit de geschiedenis, en de enige die lukte, begon in 1791 in de rijke Franse kolonie Saint-Domingue. Na twee jaar werd de slavernij hier afgeschaft, en niet veel later in alle Franse koloniën. Een ongelofelijk resultaat. Frankrijk beleefde intussen zelf een revolutie en raakte in oorlogen verwikkeld – ook in de koloniën.

    Fragment: De Haïtiaanse Revolutie, de grootste slavenopstand uit de geschiedenis

    Bekijk boek


<<< Signalementen week 24 | Signalementen week 26 >>>

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×