Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 26) – 2024

4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 25 | Signalementen week 27 >>>

Selectie week 26


 • Afrika

  Een Afrikaanse geschiedenis
  Zeinab Badawi (Khartoem, 1959) werd geboren in Soedan, maar groeide op in het Verenigd Koninkrijk. Lange tijd zocht ze naar een toegankelijk boek dat een zo compleet mogelijke geschiedenis van Afrika zou vertellen, gebaseerd op Afrikaanse bronnen. Toen ze dat niet kon vinden, besloot de bekende BBC-presentator het zelf te schrijven.

  Fragment: De koningin van Seba en de Ark van het Verbond

  Bekijk boek • De Rapaille Partij

  De wonderlijke geschiedenis van een politiek randverschijnsel 1918-1931
  Het provocerende optreden van de verschillende Rapaille Partijen in het interbellum vormt een uniek verschijnsel in de Nederlandse politieke geschiedenis. De verkiezing op 27 april 1921 van de alcoholistische straatzwerver Had-je-me-maar tot Amsterdams gemeenteraadslid veroorzaakte ongekende beroering.

  Bespreking: ‘Liberaal, sociaal of klerikaal, bedriegers zijn ’t allemaal’

  Bekijk boek • Een geschiedenis van de wereld in twaalf scheepswrakken

  Twaalf losse verhalen, over twaalf unieke schepen, vormen één geschiedenis van de wereld. Van de Middellandse Zee tot de Indische Oceaan en van de prehistorie tot de moderne tijd: elk wrak vertelt een verhaal over zijn tijd, de plek waar het vandaan kwam en de plek waar het naartoe ging.

  Bekijk boek • Erfgoed op de vlucht

  Duitse bezetters, Vlaamse meesterwerken, een Waals kasteel
  Een vergeten hoofdstuk uit de Belgische oorlogsgeschiedenis. Meesterwerken zoals Hans Memlings wereldberoemde Schrijn van de Heilige Ursula en een paar van zijn triptieken werden er bewaard, naast schilderijen van o.a. Jan Van Eyck, Hugo Van der Goes, Jeroen Bosch, Peter Paul Rubens en Rembrandt.

  Bespreking: Hoe Vlaamse kunstschatten tijdens de oorlog op een Waals kasteel terechtkwamen

  Bekijk boek • Herinneringen aan Amerika

  Cyriel Buysse (1859-1932) is een van dé groten uit onze literatuurgeschiedenis. Zijn werken Het recht van de sterkste (1893) en Het gezin Van Paemel (1903) roepen prachtige beelden op van een hard, boers landschap, dat nog steeds tot de verbeelding spreekt. Nu en dan verliet Buysse echter de klei die hem vormde, om ook elders de tragedies en triomfen van het leven in tekst te vatten. Deze publicatie bundelt Buysses teksten over Amerika. Die schreef hij tussen 1888 en 1912, een periode waarin de wereld veranderde, decadentie en de grote emoties hoogdagen vierden en de Staten nog lang niet waren wat ze vandaag zijn

  Bekijk boek • Het Nederlandse stads- en dorpsgezicht

  Tal van kunstenaars hebben grote en kleine steden en ook dorpen, belangrijke en minder belangrijke plekken van Nederland door de eeuwen heen in olieverf of aquarel vastgelegd. De vroegste stadsgezichten dateren uit de zestiende eeuw, maar ook vandaag zijn er in tal van steden nog kunstenaars actief die zich toeleggen op het stadsgezicht in de schilderkunst.

  Bekijk boek • In dienst van negen premiers

  De dagboeken van jhr.mr. A.J.M. van Nispen tot Pannerden (1946-1972)
  Jonkheer A.J.M. (Buurt) van Nispen tot Pannerden nam na de oorlog een invloedrijke positie in op het ministerie van Algemene Zaken, het kleine departement dat ten dienste staat van de minister-president. Toen hij tien dagen na de val van het eerste kabinet-Biesheuvel op nauwelijks 58-jarige leeftijd overleed, had hij in 26 jaren als ambtenaar negen premiers gediend.

  Bekijk boek • Lied van verzet

  Het bijzondere levensverhaal van twee bewoners van ’t Hooge Nest
  Danseres Lin Jaldati, de artiestennaam van Rebekka (Lien) Brilleslijper (1912-1988), groeit op in de vooroorlogse Amsterdamse Jodenbuurt met zijn armoede, maar ook zijn levendigheid en geborgenheid. De Berlijnse musicus Eberhard Rebling (1911-2008) is ooggetuige van de opkomst van Hitlers Derde Rijk.

  Bespreking: Het bijzondere levensverhaal van twee bewoners van ’t Hooge Nest

  Bekijk boek • Na de komma

  Hindoestaans perspectief op slavernijverleden
  Met de excuses voor het slavernijverleden zette de Nederlandse overheid een komma, geen punt. Shantie Singh vult de rest van de zin vast in: ja, 150 jaar geleden werd de slavernij afgeschaft, maar een nieuw hoofdstuk van het koloniale verhaal begon: het ronselen van contractarbeiders uit onder meer Brits-Indië (het huidige India en Pakistan) ter vervanging van de slavenarbeid, om zo de plantages in Suriname draaiende te kunnen houden.

  Bekijk boek • Op gevoel

  Een wielerleven
  Tom Dumoulin (1990) wordt beschouwd als een van de beste wielrenners van zijn generatie. Hij won in zijn carrière twee olympische medailles, twee wereldtitels en meerdere etappes in alle drie de grote rondes, maar zijn grootste prestatie zal altijd de eindzege van de Giro d’Italia van 2017 zijn.

  Bekijk boek • Ruzland

  Land in oorlog met zichzelf en met de wereld
  In de vroege ochtenduren van 24 februari 2022 vielen Russische troepen op bevel van president Poetin buurland Oekraïne binnen. Beelden van vernietiging en van bloedig geweld tegen de Oekraïense burgerbevolking gaan sindsdien de wereld over. Terwijl de wereld in afschuw toekijkt hoe Oekraïne met bommen wordt bestookt, krijgen burgers in Rusland een heel ander beeld van de oorlog voorgeschoteld: eentje waarin het Russische volk de strijd aanbindt met een ‘naziregime’ in Kyiv en een vuist maakt tegen het imperiale Westen.

  Bekijk boek • Strijdtonelen

  De Eerste Wereldoorlog in de Nederlandse pers en literatuur 1914-1918
  In augustus 1914 stuurden alle Nederlandse kranten verslaggevers naar de grens om als ooggetuigen over de oorlog te berichten. Het nieuws verschoof daarmee van betrouwbaar, bezonken en afstandelijk naar actueel, sensationeel en betrokken. De journalisten noteerden vooral wat Duitse soldaten en Belgische vluchtelingen hun vertelden. Dit kwam de betrouwbaarheid van het nieuws niet ten goede.

  Fragment: Nederlandse pers censureerde zichzelf om neutraliteit niet in gevaar te brengen

  Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 25 | Signalementen week 27 >>>

×