Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 38) – 2024

1 minuut leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 37

Selectie week 38


  • Cosmotheoros

    Christiaan Huygens en buitenaards leven
    Christiaan Huygens (1629-1695) is een van de belangrijkste wetenschappers aller tijden. Hij ontdekte dat Saturnus ringen heeft, vond het slingeruurwerk uit en deed baanbrekend onderzoek op het gebied van kansberekening, muziektheorie en zwaartekracht. Als eerste beschreef hij licht als een golf en berekende hij de snelheid van het licht. In 1695 voltooide Huygens Cosmotheoros, zijn eerste boek voor een algemeen publiek. In dit intrigerende werk neemt hij de lezer mee op reis door het zonnestelsel.

    Bekijk boek



  • De droom van Den Haag

    De Haagse vredesconferenties en het ontstaan van een nieuwe wereldorde
    Een spannende geschiedenis van de grootste diplomatieke gebeurtenis uit de Nederlandse historie. De Vredesconferenties van Den Haag legden het fundament voor de wereldorde van vandaag de dag. Moderne wapens, internationale conflicten en toenemend wantrouwen vormden aan het einde van de negentiende eeuw een gevaarlijk huwelijk.

    Bekijk boek



  • Eindspel: 1944

    Kroniek van het allesbeslissende jaar in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de geallieerden op de stranden van Normandië landden, bracht het Rode Leger in Operatie Bagration de Duitse Wehrmacht de verpletterende nederlaag toe die nazi-Duitsland definitief op de knieën bracht.

    Bekijk boek



  • Folterfabriek Buchenwald

    Overleven en collaboreren in een Duits concentratiekamp
    Het spel van loven en belonen werd nergens zo geraffineerd gespeeld als in kamp Buchenwald, het concentratie-, werk- en vernietigingskamp nabij Weimar waar tienduizenden crepeerden. Niet de SS-man maar de kapo, zelf een gevangene die zijn lotgenoten bestal en doodsloeg, was, aldus een ooggetuige, het schokkendste symbool van het kamp. In dit boek ontrafelt historicus Jan Willem Stutje het kaposysteem waarmee de SS de machtsverhoudingen in het kamp controleerde.

    Bekijk boek



  • Help, de president is gek geworden

    Een geschiedenis van de vele Amerikaanse presidenten bij wie een steekje los zat
    Help, de president is gek geworden is een boek vol verhalen en anekdotes over de geestelijke gezondheid van Amerikaanse presidenten, en biedt een verrassende en soms ontluisterende blik op ruim twee eeuwen politiek in de VS. Journalist en voormalig Amerika-correspondent Hans Klis vertelt de geschiedenis van presidentiële psychische aandoeningen op basis van historische anekdotes over onder anderen Thomas Jefferson, Woodrow Wilson, George Washington en Ronald Reagan.

    Bekijk boek



  • Het Englandspiel en de geheime diensten in Londen

    In de nacht van 29 november 1942 sprongen twee Nederlandse geheim agenten boven Leersum uit een vliegtuig. Het plan was om namens de Britse geheime dienst verzetsgroepen te organiseren om de geallieerde troepen bij te staan tijdens de bevrijding van Nederland. Nauwelijks hadden ze hun parachutes bij elkaar gepakt of de Sicherheitsdienst verscheen op het toneel en arresteerde hen.

    Bekijk boek



  • Hitlers mensen

    De gezichten van het Derde Rijk
    In Hitlers mensen schetst Evans biografische portretten van Hitler en zijn trouwste volgelingen. Met oog voor detail en op basis van recent geopenbaard archiefmateriaal ontleedt hij het Derde Rijk aan de hand van de persoonlijke en professionele levens van de mensen die het vormgaven.

    Bekijk boek



  • Hoe de natuur verdween uit de landbouw

    Eeuwenlang werkten boeren in de Noord-Brabantse Peel op dezelfde manier. Ze leefden met de natuur en bebouwden hun land met de middelen die ze hadden. In de negentiende eeuw kregen ze te maken met diverse veranderingen: industriële revolutie, landbouwcrises, kennisvermeerdering en technologische vernieuwingen. Woeste grond werd omgevormd tot agrarisch cultuurlandschap dat op steeds efficiëntere manier bebouwd kon worden.

    Bespreking: Natuur verdween uit de landbouw, maar niet uit de boer

    Bekijk boek



  • Karel de Grote

    Erfgenaam van Rome, vader van Europa
    Karel de Grote veranderde het Frankische Rijk in het grootste West-Europese rijk van de vroege middeleeuwen en verwierf daarmee een bijna mythische status. Ondanks dat hij meer dan twaalf eeuwen geleden leefde, is Karel een van de beroemdste ridderkoningen uit de geschiedenis.

    Bespreking: Erfgenaam van Rome, vader van Europa

    Bekijk boek



  • Licht van mijn ogen

    Moederschap in de middeleeuwen
    Hoe werd er in de middeleeuwen aangekeken tegen het moederschap? Wat werd er van vrouwen die moeder werden verwacht? En in hoeverre heeft dat onze eenentwintigste-eeuwse kijk op het moederschap bepaald? Die vragen onderzoekt de Spaanse hoogleraar geschiedenis María Jesús Fuente in haar boek Licht van mijn ogen. Daarbij concentreert ze zich op West-Europa en de landen rond de Middellandse Zee.

    Fragment: Moederschap in de Middeleeuwen

    Bekijk boek



  • Man van vele oorlogen

    1914. Ides Janssens is leraar in Antwerpen. Hij doceert er dat geschiedenis slechts de herinnering van de mens is. En de mens herinnert zich dingen vaak verkeerd. Dat weet Ides maar al te goed. Hij was er immers bij op enkele cruciale momenten in de geschiedenis. Wie dacht dat de kruistochten georganiseerd werden in naam van de Kerk of dat de Vikings van nature woeste krijgers waren, kent niet de ware toedracht. Er is één onbenoemde, constante katalysator: Ides zelf.

    Bespreking: Man van vele oorlogen

    Bekijk boek



  • Nexus

    Van het stenen tijdperk tot AI: een beknopte geschiedenis van informatienetwerken
    We stormen halsoverkop het tijdperk van de AI binnen. Om goed te kunnen begrijpen wat er gebeurt, moeten we leren van het verleden en analyseren welke rol informatie voor ons speelt. Yuval Noah Harari neemt ons in Nexus mee door het stenen tijdperk, de Bijbel, vroegmoderne heksenjachten, het stalinisme, het nazisme en de heropleving van het hedendaagse populisme, en legt zo de complexe relatie tussen informatie en waarheid, bureaucratie en mythologie, wijsheid en macht bloot.

    Bekijk boek



  • Samizdat

    Geschiedenis van de Russische ondergrondse
    De censuur was alomtegenwoordig, de politie streng, ook al in de tsaristische tijd. En toch ontstond in de Sovjet-Unie een circuit van clandestiene uitgaven in eigen beheer, de samizdat, dat zich verspreidde naar de satellietstaten in Oost-Europa en dat tot het ineenstorten van de USSR zou blijven bestaan. Vaak werden die publicaties naar het Westen gesmokkeld, waar sommige in eigen land verboden schrijvers grote faam verwierven.

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 37

×