Nieuwe geschiedenisboeken (week 45) – 2020

4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 44 | Signalementen week 46 >>>

Selectie week 45 (2020)

Atlas van de wereldgeschiedenisAtlas van de wereldgeschiedenis – Christian Grataloup

De Atlas van de wereldgeschiedenis brengt de geschiedenis van de mensheid chronologisch en op ongeëvenaarde wijze in beeld. Van de Mesopotamiërs en de Oude Egyptenaren tot de Koude Oorlog en de Arabische Lente: met verhelderende tekst en adembenemend beeld plaatst Christian Grataloup iedere kaart in de context van de wereldgeschiedenis. De atlas combineert de nieuwste historische inzichten met de meest creatieve cartografie. Op fenomenale wijze wordt zo duidelijk welke gebeurtenissen uit het verleden hebben geleid tot de wereld van vandaag.
Meer informatie (+video) / bestellen

Gesproken geschiedenisGesproken geschiedenis – Simon Sebag Montefiore

Toespraken die de wereld hebben veranderd
Gerenommeerd historicus Simon Sebag Montefiore duikt opnieuw in de geschiedenis van het woord, ditmaal aan de hand van historische toespraken. Waar brieven hun werk doorgaans uitsluitend achter de schermen verrichten, wendt Montefiore zich nu tot het grote publiek met dit eerbetoon aan de belangrijkste speeches in de wereldgeschiedenis. Montefiore maakte een selectie van ruim tachtig toespraken, van de oudheid tot de eenentwintigste eeuw. Sommige zijn heroïsch, aangrijpend en inspirerend, andere diabolisch, wreed en ijzingwekkend.
Meer informatie / bestellen

Niemands kind - Ingrid Von Oelhafen en Tim TateNiemands kind – Ingrid Von Oelhafen & Tim Tate

Ik groeide op in Hitlers project ‘lebensborn’
In 1942 werd de negen maanden oude Erika Matko door SS-artsen weggehaald bij haar ouders uit Joegoslavië. Ze werd ontvoerd naar nazi-Duitsland en opgenomen in Heinrich Himmlers geheime project Lebensborn, het naziprogramma voor ‘germanisering’ van niet-Duitse kinderen. Met haar blonde haren en blauwe ogen was Erika de perfecte kandidaat om een ‘kind van Hitler’ te worden.
Voorpublicatie: Joegoslavische baby werd ontvoerd voor Lebensborn-project
Meer informatie / bestellen

 Wie at de eerste oester?Wie at de eerste oester? – Cody Cassidy

Het ware verhaal van de mensen achter de belangrijkste ontdekkingen ooit
In dit boek gaat Cody Cassidy – aan de hand van inzichten uit de moderne genetica tot de archeologie – na welke genieën achter deze en andere wereldveranderende gebeurtenissen schuilgaan en vertelt hij hun nog niet vertelde verhalen. Wie vond het wiel uit? Wie tapte de eerste mop? Wie dronk het eerste biertje? Wie was de moordenaar in het eerste moordmysterie? Wie was de eerste chirurg? Dit boek geeft een inkijkje in de grootste primeurs en catastrofes van de prehistorie en maakt ons bekend met een periode waarvan we tot voor kort nog maar weinig wisten.
Meer informatie / bestellen

Het koloniale verleden van RotterdamHet koloniale verleden van Rotterdam

Van economie en politiek tot architectuur en museale collecties, van een ‘ethische roeping’ en voor- en naoorlogse migratieverhalen tot hedendaagse debatten in de stad. Alles komt aan bod in dit boek over het koloniale verleden van Rotterdam.
Artikel: Groei Rotterdam nauw verbonden met kolonialisme en slavernij
Bekijk ook: Rotterdam in Slavernij – Alex van Stipriaan
…en: Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging
Meer informatie / bestellen

 Oranje ZwartboekOranje Zwartboek – Gerard Aalders

In dit boek onderzoekt historicus Gerard Aalders de wijdverbreide adoratie voor onze koningen: Willem I, II en III, onze koninginnen (Wilhelmina, Juliana en Beatrix) en tenslotte Willem-Alexander. Aalders vraagt zich af welke redenen er zijn om de monarchie te continueren. Strikt gemeten naar haar verdiensten en ontdaan van alle franje. Hij duikt daarvoor in de roerige geschiedenis van ons koningshuis, doet bijzondere ontdekkingen en komt tot opvallende conclusies.
Bespreking: Koninklijk wangedrag
Meer informatie / bestellen

Godinnen van de art nouveauGodinnen van de art nouveau

De vrouwen van de art nouveau zijn geen echte vrouwen. Het zijn verleidelijke halfnaakte nimfen, of juist boze en in zichzelf gekeerde heksen. Pin-upgirls of schikgodinnen. Voor vrouwen bestonden er kunstmatige tweedelingen: heilige of heks, maagd of verleidster. Dit was typerend voor het eerste decennium van de 20ste eeuw, waarin massaconsumptie, reclame, visuele uitingen en psychologische onzekerheid hoogtij vierden.
Meer informatie / bestellen

Thorbecke wil hetThorbecke wil het – Remieg Aerts

Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872) geldt als architect van de grondwet, de Nederlandse staatsinrichting en de parlementaire democratie. Hij wordt nog steeds aangeroepen in actuele politieke kwesties. Hij is de enige Nederlandse politicus met standbeelden in drie verschillende steden. Wie was Thorbecke? Als halve Duitser en lutheraan uit een berooide Zwolse familie maakte hij in zijn eerste vijftig jaar een wetenschappelijke carrière, als classicus, filosoof, historicus en jurist.
Artikel: ‘Een kanjer van een politieke biografie’
Meer informatie / bestellen

Verzet en SS Het verzwegen verleden van een vaderVerzet en SS. Het verzwegen verleden van een vader

Lang na zijn dood krijgt Cecilia te horen dat haar vader als vrijwilliger aan het oostfront vocht. Geschokt, verdrietig en ontredderd duikt ze in zijn verleden. Was haar vader fout? Hij deed mee aan de Februaristaking van 1941, haalde ’s nachts de bordjes ‘Verboden voor Joden’ weg en dan toch tekenen voor de Waffen-SS? Zijn Duitse hel duurt vijftien maanden, waarna hij zich opnieuw bij zijn verzetsvrienden in Amsterdam voegt.
Bespreking: Ontkend verleden?
Meer informatie / bestellen

 De vliegerende HollanderDe vliegerende Hollander

Cultuurgeschiedenis van de Nederlandse vliegerverbeelding vanaf 1600
De vlieger lijkt een vluchtig ding: leuk voor de kleintjes maar na de kindertijd al snel vergeten. Hoe valt dan te verklaren dat zo veel Nederlanders gefascineerd zijn door het vliegeren? Want Nederland is een echt vliegerland. Wie de vlieger volgt, ontdekt vierhonderd jaar Nederland in vogelvlucht. Deze geïllustreerde cultuurgeschiedenis van de Nederlandse vliegerverbeelding laat zien hoe de vlieger opduikt in talloze beroemde romans, gedichten en liederen, op gebruiksvoorwerpen en interieurversieringen.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 44 | Signalementen week 46 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×