Week van de koloniale geschiedenis

Nieuwe hoogleraar Erfgoed en digitale cultuur

Athenaeum Illustre
De Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft in Julia Noordegraaf per 1 september een hoogleraar Erfgoed en digitale cultuur. De universiteit heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Als hoogleraar zal Noordegraaf zich richten op het “samenbrengen en bevorderen van onderzoek over het hergebruik en de betekenis van digitaal erfgoed, alsmede op de invloed van digitalisering op de beleving en waardering vancultureel erfgoed”.

- advertentie -

Julia Noordegraaf (1972) doet al langer onderzoek naar de omgang met cultureel erfgoed, in het bijzonder naar de manier waarop de context waarin dit erfgoed wordt bewaard, getoond en gezien van invloed is op de interpretatie ervan. Acht jaar geleden publiceerde ze het boek Strategies of Display: The Boijmans Van Beuningen Museum in Nineteenth and Twentieth Century Visual Culture. Hierin vergeleek ze de geschiedenis van museuminrichting met die van de inrichting van winkels en warenhuizen.

De nieuwe hoogleraar werkt al sinds 2003 aan de UvA.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: