‘Noodsignaal Titanic kwam veel te laat’

2 minuten leestijd

De ramp met de Titanic
De ramp met de Titanic
Volgens de Britse schrijver Tim Maltin gaf de Titanic pas drie kwartier na op een ijsberg te zijn gebotst een noodsignaal af.

Het is één van de conclusies die Maltin trekt in zijn boek 101 Things You Thought You Knew About The Titanic… But Didn’t dat vandaag in Groot-Britannië is uitgekomen. Het grootste passagiers stoomschip ter wereld dat onzinkbaar zou zijn, botste in 1912 op een ijsberg en zonk. Daarbij kwamen 1517 van de 2201 passagiers om.

Tim Maltins boek over de Titanic
Volgens Maltin wachtten de bevelhebbers zo lang met het slaan van alarm, omdat ze de ramp ‘stil’ wilden houden. tegenover de Britse krant de Telegraph zegt hij dat de bevelhebbers hoopten slechts een beetje vertraging op te lopen. Officieel zouden de bevelhebbers die drie kwartier nodig hebben gehad om de schade vast te stellen, maar volgens de schrijver wilden ze gewoon het noodsignaal uitstellen.

Maltin doet al twee jaar onderzoek naar ’s werelds bekendste schipbreuk. In 2012, een eeuw na dato belooft hij met hét werk over de titanic naar buiten te komen, waarin alles staat wat er te weten. Het boek 101 Things… is wat hem betreft slechts een voorproefje.

Onervaren kapitein

In Maltin’s boek wordt ook onthuld dat de kapitein van de Titanic, Edward Smith, geen enkele ervaring had op schepen zo groot als de Titanic. Hij had alleen ervaring op schepen die maximaal half zo groot waren. Tijdens de uitvaart in de haven botste het schip al bijna tegen een ander schip aan, omdat de kapitein de grootte verkeerd inschatte.

De Titanic voer volgens Maltin bovendien veel te hard bij de ijsbergen. Het schip had veen snelheid van 22 knopen. Volgens Maltin een veel te hoge snelheid om mee langs ijsbergen te varen. Uit getuigenverklaringen die Maltin vond blijkt dat de kapitein zo hard voer omdat hij graag sneller wilde zijn dan het zusterschip van de Titanic, de Olympic. Volgens die getuige wilden ze iedereen verbazen door eerder aan te komen dan gepland.

De ramp met de Titanic spreekt nog altijd tot de verbeelding. Vorig jaar overleed de laatste overlevende van de Titanic. Het was wereldnieuws. Aankomende zaterdag worden in Engeland bijzondere Titanic-attributen geveild.

Lees ook: De ramp met de RMS Titanic (1912)
Boek:De Titanic. Reddingsboot nr.6 en andere opmerkelijke verhalen – Martin van Neck
DVD: Speelfilm Titanic

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×