Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft een zogenaamde Brabantse Waterkaart online gezet. Met deze kaart wordt uitgebreid stilgestaan bij de watergeschiedenis van Brabant.
De Brabantse Waterkaart is volgens het BHIC een ‘virtuele ontmoetingsplek’ rondom het thema water. Men kan er onder meer terecht voor verhalen over watermolens en watertorens, bruggen en veren, sluizen en stuwen. Maar ook zijn er verhalen te vinden rond thema’s als lijden onder water (watersnoden), verdienen aan water (havens en industrie) of verdedigen met water (waterlinies). Het BHIC:
“Water heeft op allerlei manieren de geschiedenis van de provincie Noord-Brabant bepaald. Landschappelijk: Noord-Brabant telt bijvoorbeeld meer natuurlijke beken en beekjes dan bijvoorbeeld Gelderland. Menselijk: Voor Noordoostelijk Brabant is de herinnering aan het water van de Beerse Maas nog behoorlijk levendig. En we mogen in deze provincie dan geen Deltawerken hebben, maar ook de Brabanders worstelen al eeuwenlang met het alomtegenwoordige water.”
De oorspronkelijke Brabantse steden zijn allemaal ontstaan aan het water. Vaak onstonden ze direct aan het water, zoals Bergen op Zoom, Willemstad, Woudrichem, Heusden en Grave. Soms ook ontstonden ze iets verder landinwaarts, op de overgang van klei naar zand. Voorbeelden van dit soort steden zijn Steenbergen, Klundert, Geertruidenberg, Breda en Den Bosch. Het BHIC:
“Voorzover we steden of belangrijke handelsplaatsen hebben die op het zand liggen, zijn die allemaal van veel later datum, uit de negentiende en twintigste eeuw. Denk aan Tilburg, Eindhoven, Veghel. En ook daar speelde het water weer een cruciale rol bij in de vorm van de Zuid-Willemsvaart, het Wilhelminakanaal, Het Eindhovens en het Beatrixkanaal. Wie weet hoe groot Oss inmiddels zou zijn, als men er niet langer dan zestig jaar over had gedaan om een verbindingskanaal met de Maas te realiseren?”
Op de Brabantse Waterkaart is, onder het motto Noord-Brabant van Aa tot Zoom, de watergeschiedenis van Brabant gebundeld. De kaart is interactief. Bezoekers kunnen zelf eventueel een boeiend waterverhaal of een mooie waterfoto aan de site toevoegen. Daarnaast is er een waterforum.