Dark
Light

Noordbrabants Museum verwerft opnieuw schilderij Vincent van Gogh

Kop van een vrouw (1884-85)
Auteur:
1 minuut leestijd
Kop van een vrouw - Vincent van Gogh - detail
Kop van een vrouw - Vincent van Gogh - detail (Foto: Noordbrabants Museum - Peter Cox)

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch heeft een schilderij uit de Brabantse periode van Vincent van Gogh aangekocht. Het gaat om het portret Kop van een vrouw, dat de kunstenaar tussen november 1884 en mei 1885 in het Brabantse Nuenen maakte.

Kop van een vrouw maakt onderdeel uit van een serie van 47 zogeheten kopstudies die Van Gogh maakte als voorbereiding op het schilderen van mensfiguren. Kort na deze studies schilderde hij zijn beroemde werk De aardappeleters. Binnen het Brabantse oeuvre is het werk relatief kleurrijk. Het is een van de weinige kopstudies met een lichte, gekleurde achtergrond. Van Gogh schilderde in zijn Brabantse periode diverse boeren en landarbeiders uit Nuenen en omgeving. Het Noordbrabants Museum:

“Met hun doorleefde gezichten vertegenwoordigden zij het zware boerenleven, dicht bij de natuur. Van Gogh was met name geïnteresseerd in modellen met karakteristieke gelaatstrekken. Deze onbekende vrouw met haar markante voorkomen moet Van Gogh zijn bevallen; hij legde haar meermaals vast. De contouren van haar profiel liet hij krachtig afsteken tegen de lichte achtergrond. Speels springt het haar van zijn model op achter de muts.”

Kop van een vrouw - Vincent van Gogh
Kop van een vrouw – Vincent van Gogh (Foto: Noordbrabants Museum – Peter Cox)

Nummer 5

Het schilderij is voor 1,6 miljoen euro gekocht bij een veiling van Christie’s in Londen, dankzij steun van sponsoren en de BankGiro Loterij. Het is voor het museum de vierde aankoop van een Van Gogh in vier jaar tijd. Eind 2016 kocht het museum de aquarel ‘De tuin van de pastorie te Nuenen’ (1885), in 2017 het schilderij ‘Collse watermolen’ (1884) en in 2018 het schilderij ‘Stilleven met flessen en schelp’ (1884). Het schilderij ‘Spittende boerin’ (1885) maakt al sinds 1984 onderdeel uit van de museumcollectie.

De nieuwe aanwinst kan de komende dagen in het museum worden bezichtigd. Na een conserverende behandeling wordt het schilderij vervolgens opgenomen in de nieuwe permanente presentatie ‘Van Gogh in Brabant’, die eind maart 2021 opent.

Overzicht van Boeken over Vincent van Gogh

×