Dark
Light

Olympisch historisch museum beroofd

Auteur:
1 minuut leestijd

Olympia – Foto: CC/Karta24
Uit een museum in Olympia dat is gewijd aan de antieke Olympische Spelen zijn vanmorgen 68 objecten gestolen. De gestolen voorwerpen zijn van ‘onschatbare waarde’, aldus burgemeester Thymios Kotzias.

In het museum zijn ongeveer vijfhonderd objecten te zien die te maken hebben met de Spelen, zoals bronzen discussen die bij de wedstrijden werden gebruikt, stenen tabletten en bronzen beelden van de atleten. Een tweede olympisch museum in Olympia herbergt een grotere collectie historische voorwerpen.De twee gewapende en gemaskerde dieven sloegen hun slag rond zeven uur in de ochtend, nadat ze eerst het alarm onklaar hadden gemaakt. Tussen zes en zeven uur ‘s ochtends is er geen bewaking aanwezig in het museum. Een vrouwelijke vrouwelijke bewaker werd vastgebonden en gekneveld toen zij bij het museum arriveerde om aan haar ochtenddienst te beginnen.

Olympia is de bakermat van de Olympische Spelen. De eerste Olympische Spelen werden in 776 voor Christus gehouden ter ere van Zeus. Ze werden iedere vier jaar georganiseerd tot 393 na Christus toen keizer Theodosius I alle heidense spelen verbood.

In 1875 werd de archeologische site opgegraven door een Duitse expeditie. Ook nu nog worden er nog steeds opgravingen gedaan. De archeologische site van Olympia staat op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Minister Pavlos Geroulanos van Cultuur heeft naar aanleiding van de diefstal zijn ontslag aangeboden, meldde de staatsomroep NET. Het is nog niet bekend of premier Papademos het ontslag van Geroulanos heeft geaccepteerd.


~ Natascha NeefParakalo

Beoordeel dit bericht

Score / 5. Stemmen:

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×