Dark
Light

Onbekend filmscenario Bert Haanstra gevonden

2 minuten leestijd
Zonsondergang bij Schiermonnikoog - cc Patlo
Zonsondergang bij Schiermonnikoog - cc Patlo

In het archief van de Waddenvereniging is een onbekend filmscenario gevonden van de beroemde filmmaker Bert Haanstra. Het gaat om een scenario uit de jaren zeventig voor een film over de schoonheid en bedreigingen van het waddengebied. De film is nooit gemaakt.

Bert Haanstra (CC BY-SA 3.0 NL - RVU - Haanstra Archief Beeld en Geluid)
Bert Haanstra (CC BY-SA 3.0 NL – RVU – Haanstra Archief Beeld en Geluid)
De Waddenvereniging noemt het opvallend dat de ideeën van Haanstra “naadloos lijken aan te sluiten” op de plannen voor een nieuwe waddenfilm van Ruben Smit en Mark Verkerk, de makers van de docu De Nieuwe Wildernis.

Medewerkers van de Waddenvereniging stuitten op het scenario tijdens het doorspitten van het archief, naar aanleiding van het vijftigjarig jubileum van de vereniging.

“Uit de uitvoerige briefwisseling rond dit project blijkt dat het maken van de film niet zonder slag of stoot ging. Uiteindelijk trok Bert Haanstra zich na vijf maanden voorbereiding “zeer tot zijn spijt” terug van de opdracht. Hij kwam tot de conclusie dat de vereniging zou moeten laten zien wat bereikt is in plaats van negatieve beelden.”

Het uitgeschreven scenario opent met de schoonheid van het wad en eindigt met een reeks bedreigingen, verbeeld met stervende vogels en door toeristen volgelopen duinen. Bert Haanstra schrijft dat hij “helaas pas na vijf maanden” tot inzicht komt dat het anders moet en het voor hem te laat is om een nieuw scenario te schrijven.

Filmmaker Ruben Smit werkt momenteel aan een film over de Wadden. Hij is bijzonder blij met de ontdekking van de Waddenvereniging. Op de website van de vereniging zegt hij:

“De dynamiek van de natuur die je daar ervaart is geweldig en is nog veel te onbekend. Haanstra inspireert mij enorm als filmmaker, zijn oog voor detail en sterk fotografische manier van filmen, de gelaagdheid in zijn verhaallijnen, maar vooral ook door zijn gedegen research. Dit script raakt me enorm, echt een kippenvel-moment toen ik de eerste passages las, ik kan me heel erg vinden in zijn aanpak, spelen met schaal om de verwevenheid van het ecosysteem te laten zien, kleine details die plotseling een geheel vormen, geweldig, ontroerend zelfs, het is soms alsof ik mijn eigen teksten lees.”

Bert Haanstra (1916-1997) wordt beschouwd als een van de beste cineasten die Nederland ooit heeft gehad. Hij maakte naam met films als Spiegel van Holland, Glas, Fanfare en Alleman. Voor zijn film Glas ontving Haanstra in 1960 een Oscar.

Bert Haanstra – Glas (1958), volledige film

×